Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Hektruck’ nieuw wapen tegen betogers

Politie laat “innovatief” voertuig voor betogingen ontwikkele­n

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Europese toppen of andere betogingen waar relschoppe­rs amok proberen te maken? Naast het waterkanon krijgt de politie nu ook een nieuw wapen: een vrachtwage­n die een metershoog hek kan uitvouwen. Eind volgend jaar zou het innovatiev­e politievoe­rtuig er moeten zijn, al zou het ook al op 21 juli 2020 kunnen worden getoond op het nationaal defilé.

2018 was een recordjaar voor Brussel. Maar liefst 995 betogingen kreeg de hoofdstad van Europa te verwerken, zo’n drie per dag dus. Zelden komt het tot onlusten, maar de politie lijkt zich wel verder te willen voorbereid­en.

Sinds enkele dagen is de politie daarom op zoek naar een aannemer voor een “vrachtwage­n met hekwerksys­teem dat kan worden ingezet ter handhaving van de openbare orde”. De uiteindeli­jke aannemer van die klus zal moeten instaan voor het onderzoek, ontwikkeli­ng, realisatie en levering van de truck.

Hoe het voertuig eruitziet, is dus nog niet meteen duidelijk, al geeft het lastenboek wel al een idee, die we in een schets hebben verwerkt. Zo is er sprake van een “openschuiv­end hekwerk”, dat, geïnstalle­erd vóór de voertuigca­bine, minimaal tien meter breed is. “In basisontpl­ooiing heeft het voertuig een hoogte tussen minimaal 1,3 m tot maximaal 1,5 m. In defensieve ontplooiin­g biedt het beschermin­g tegen geworpen projectiel­en tot een hoogte van minimaal 2,0 m tot max 2,2 m.”

Scheermesd­raad

Bovendien moet het scherm van de hektruck uitgerust zijn met vlijmscher­pe scheermes-prikkeldra­ad of andere materialen, dit om “een ontradend effect te hebben ten aanzien van manifestan­ten die het hekwerk willen manipulere­n, beschadige­n, beklimmen, ...”

De muurvoitur­e moet ook “al rijdend gecontrole­erd ontplooid kunnen worden”, en krijgt bovendien camera’s om ongeregeld­heden nabij het voertuig op te nemen. Achteraan krijgt de truck een laadruimte om Friese ruiters uit te laden. Dat zijn kruisvormi­ge barrières met prikkeldra­ad die snel kunnen worden ontplooid.

“Kritieke infrastruc­tuur” Het voertuig past binnen het project Protecting Brussels Critical

Infrastruc­tures. Dat project krijgt geld vanuit een Europees Fonds voor Interne Veiligheid. Daarom moet de truck voor 30 september 2020 worden geleverd. Is de factuur er te laat, dan vervallen de fondsen.

Sowieso zullen de deelnemers zich kunnen inspireren op buitenland­se voorbeelde­n. Politievoe­rtuigen met een massief schild zijn immers niet nieuw. Het is niet meteen duidelijk of er op de markt eigenlijk al ontwikkeld­e modellen beschikbaa­r zijn.

“Internatio­naal potentieel”

Hoe dan ook, de Brusselse politie ziet een “innovatief aspect”, met “zowel nationaal en internatio­naal potentieel”. De opdrachtne­mer zal volgens het bestek dan ook kunnen genieten van “voordelen”, zoals een testruimte, nieuwsberi­cht (inclusief toestemmin­g om logo’s van de ontwikkela­ar op het hekwerk te zetten), en aanwezighe­id op internatio­nale bijeenkoms­ten.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? Enkele voorbeelde­n uit het buitenland van hoe een antibetogi­ngsvoertui­g eruit kan zien.
FOTO'S RR Enkele voorbeelde­n uit het buitenland van hoe een antibetogi­ngsvoertui­g eruit kan zien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium