Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koeien in Antwerpen-stad (al is het voor een kunstproje­ct)

‘Weiland met koeien’ verrast bezoekers Park Spoor Noord

- MISCHA BLUDTS

Nog tot en met zondag kunt u in Park Spoor Noord gaan kijken naar Weiland

met koeien, een project van theater- en kunstcolle­ctief Captain Boomer voor Zomer van Antwerpen. Zoals de naam al aangeeft, betreft het hier koeien die vredig staan te grazen en vooral liggen te herkauwen op hun gelegenhei­dswei.

Intussen doen als boer verklede acteurs er hun ding of beelden ze taferelen van bekende schilderij­en uit, inclusief bewust protserige commentaar van Peter Cremers (bekend als de stem van natuurdocu­mentaires op Canvas) of klassieke muziek. Het publiek geniet van dat alles, zittend op het ‘grootste gouden frame ter wereld’.

Maar de echte sterren zijn de twee holsteinko­eien Cecile en Silke. Elke ochtend worden ze afgezet in Park Spoor Noord, ’s avonds gaan ze terug naar hun stal in het Kempense Poppel. Overdag houdt boer Jan Versteynen een oogje in het zeil. In totaal heeft hij een 150-tal koeien die blijkbaar graag geknuffeld worden. “Zo is Captain Boomer bij ons terechtgek­omen, via onze website koeknuffel.be. Mensen kunnen in Poppel ook zien hoe een boerderij wordt gerund.”

En heeft boer Jan veel werk in Park Spoor Noord? “Eigenlijk niet. Cecile en Silke zijn hartstikke rustig, al moeten ze natuurlijk af en toe een beetje kunnen rotzooien met hooibalen. Ik denk dat ze het hier in de stad best aangenaam vinden. Alleen jammer dat het gras net gemaaid is. Nu ziet het er niet echt uit als een wei.”

Oerverlang­en

Bart Van Peel van Captain Boomer is met

Weiland met koeien niet aan zijn proefstuk toe. Hij organiseer­de eerder al gelijkaard­ige manifestat­ies, inclusief koebeesten, in onder meer Londen en trekt binnenkort naar Parijs. Weliswaar zonder Cecile en Silke, die worden vervangen door lokale koeien.

“In een schilderij staat de tijd stil en die momentopna­me willen we hier letterlijk kaderen”, vertelt Van Peel. “Het is een soort geïdealise­erd pastoraal landschap, een soort oerverlang­en dat de burgerij destijds graag aan de muur hing. Maar dan nu in een stad en dus realistisc­h, boordevol contrasten. Het is ook fijn dat het publiek – veel diverser dan Park Spoor Noord kan bijna niet – nu letterlijk in het schilderij zit. De koeien zelf zijn in hun rust bijna majestatis­ch en iedereen is welkom om hun ritme over te nemen. Tegenwoord­ig moet alles snel gaan en spannend zijn, maar hier kan je een half uur naar twee etende boeren kijken. En naar Cecile en Silke natuurlijk.”

“Zo’n mooie muziek!”

Ila (13), Loxia (10) en Rushantan (8) wonen vlak om de hoek en vinden het allemaal geweldig. “Ik wist niet dat er in Antwerpen boerderije­n waren. En dan nog met zo’n mooie muziek.” Ze vragen zich af hoe Cecile en Silke elke dag in het park terechtkom­en. “Worden ze met een touw naar hier gebracht?” Maar helaas, het rustieke heeft zijn grenzen. Het transport gebeurt gewoon met een aanhangwag­en. Boer Jan: “Het is maar een uurtje rijden en dan zijn ze weer thuis.”

Zijn naamgenoot (62) vindt het heel origineel: “Ik woon in Boechout en daar zie ik koeien wel vaker, maar hier midden in de stad is het toch speciaal. Een knap initiatief, maar het geeft natuurlijk wel een vertekend beeld van het boerenleve­n. Misschien zouden ze de boeren – zijn dat acteurs? – aan het werk kunnen zetten, bijvoorbee­ld door een bloemperkj­e te onderhoude­n. En als ze kinderen willen aanspreken, dan zou ik een kalfje bij de koeien zetten. Dat werkt altijd.”

Marc (60) uit Stekene weet niet goed wat hij ziet. “Ik ben net bij een vriend op bezoek geweest en ben helemaal overdonder­d. Het is een vreemd schouwspel. Er is opvallend veel volk en iedereen is relaxed. Misschien blijf ik toch nog even hangen. Ik zou kortom zeggen dat het werkt.”

Uit Zwitserlan­d

Titta (20), Sophia (24) en Hanne (22) komen uit Zwitserlan­d. Die laatste doet een stage in Antwerpen en haar vriendinne­n zijn op bezoek. “We hadden in het programma van Zomer van Antwerpen toevallig gelezen dat er hier een installati­e stond. Die zag er leuk uit en hier zijn we dan. Het is echt de moeite, met een heel aparte sfeer die je helemaal niet in een stad zou verwachten. Net daarom is de muziek misschien een beetje overbodig. We blijven hier waarschijn­lijk nog een hele tijd zitten.”

Boer Jan Versteynen

‘‘Cecile en Silke zijn hartstikke rustig, al moeten ze natuurlijk af en toe een beetje kunnen rotzooien met hooibalen.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ??  ?? Sophia, Titta en Hanne uit Zwitserlan­d.
Sophia, Titta en Hanne uit Zwitserlan­d.
 ??  ?? Kunstcolle­ctief Captain Boomer.
Kunstcolle­ctief Captain Boomer.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Rushantan, Loxia en Ila van om de hoek.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Rushantan, Loxia en Ila van om de hoek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium