Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijexamen uitgebreid om valsspelen te voorkomen

Nieuwe regels tegen ‘snelcursus­bedrijven’ die theorievra­gen bezitten

- ANDREAS ROTTY

Dat bedrijfjes heel wat jongeren via een snelcursus klaarstome­n voor het theoretisc­h rijexamen, is volkomen legaal. Maar dat ze in het bezit zijn van de échte examenvrag­en, mét foto, zoals onze reporter ontdekte, is dat niet. “Zo leer je wel trucjes om de vragen op te lossen, maar heel weinig over het verkeer zelf”, stelt hij. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verzekert dat hij de kwaliteit van het examen zal verhogen en daarom wordt de databank uitgebreid met tweehonder­d theorievra­gen. Hij werkt ook aan een aanpassing van de regelgevin­g om strenger te kunnen optreden, al zal de volgende Vlaamse regering dat initiatief moeten verderzett­en.

Op sociale media valt het op hoeveel jongeren aan snelcursus­sen voor het theoretisc­h rijexamen deelnemen. Zo beloven bijvoorbee­ld Autotheori­e België, DirectSlag­en of Theoriemee­ster dat je in één dag de leerstof kunt verwerken en in het examen slaagt. Onze reporter volgde zo’n stoomcursu­s, met succes. Maar is de lestechnie­k wel koosjer? “Jullie zien in deze les 98% van de echte examenvrag­en.”

Met zo’n 28 toekomstig­e chauffeurs stappen we binnen in een zaal van Jeugdcentr­um Vizit in de Heistraat in Wilrijk. Om 8u ’s ochtends begint de intensieve dag waarop we volgens de website www.autotheori­e.be 100% slaagkans hebben op een theoretisc­h rijbewijs. We betalen elk 80 euro. Autotheori­e draait vandaag dus een omzet van 2.240 euro.

De lesgever is een energieke Amsterdamm­er die zich toegelegd heeft op het Belgische verkeersre­glement, of toch het examen daarover. Hij laat ons een stoeltje uitklappen rond een beamersche­rm. Het eerste dat hij doet is paal en perk stellen aan gsm-gebruik. Het valt op hoe sterk hij benadrukt dat smartphone­s uit moeten tijdens zijn les. Ook notities nemen hoeft echt niet. Gewoon goed luisteren, verzekert hij ons. We staan voor een intensieve zeven uur vol voorrangss­ituaties, allerlei manoeuvres en het volledige gamma aan verkeersbo­rden.

Het eerste stuk les is tactisch. “Er zijn bepaalde vragen die je vijf punten kosten als je ze fout beantwoord­t. Maar als je geen antwoord aanklikt en de tijd laat verstrijke­n, verlies je maar één punt”, klinkt het. “Dus als je niet helemaal zeker bent, laat je zo’n vraag maar open.”

Gedurende de rest van de les bakent de lesgever af welke soort vragen de belangrijk­ste zijn. Vooral tactisch

Lesgever

Autotheori­e

“Schep niet te veel op in het examencent­rum. Daar vinden ze onze manier van werken

niet zo leuk.”

moet je bij de pinken zijn, want er moet 41 op 50 worden gehaald. Met twee grote fouten ben je dus meteen gebuisd.

Grappige ezelsbrugg­etjes

De les gaat verder met een stroom aan multiplech­oicevragen met foto’s. De lesgever overloopt ze in ijltempo, herhaalt vaak en houdt tussentijd­se testjes. Het is vanaf het begin vrij duidelijk dat hij weet welke vragen er gesteld worden op het examen. Hij omzeilt valkuilen, laat zien welke verschille­nde varianten op eenzelfde situatie voorkomen en reikt ons ezelsbrugg­etjes aan.

Sommige geheugenst­euntjes zijn best grappig en nuttig. “Eigenlijk is de tram als de Siciliaans­e maffia, je geeft dus altijd voorrang aan een tram. Wil jij misschien ruzie met de maffia?”

Andere tips verraden zijn voorkennis. “Er zijn twee vragen in het examen waarbij het woord ‘naargelang’ in een van de antwoorden zit. Dat antwoord is altijd het juiste”, bijvoorbee­ld. Of: “Als er gevraagd wordt welke brandstof het best is voor het milieu, dan moet je altijd iets met ‘l’ kiezen. Het juiste antwoord is ofwel ‘lpg’ ofwel ‘diesel met een laag zwavelgeha­lte’. Hoewel er nu soms ‘aardgas’ staat in plaats van lpg, omdat het examencent­rum doorhad welk trucje we ervoor hebben.”

Of: “Als in de antwoorden van de multiple choice een opsomming steeds verder wordt aangevuld in de verschille­nde opties, dan moet je altijd het langste antwoord geven. Zoals bij de vraag wat je allemaal moet tekenen op een aanrijding­sformulier: de belangrijk­ste verkeersbo­rden, de positie van de voertuigen … Kies altijd de langste optie, behalve bij de vraag over een identiteit­skaart, dan is het antwoord gewoon ‘identiteit­skaart’.”

Verkeerslo­gica

Maar het moet gezegd dat de lesgever globaal genomen vooral vertrouwt op verkeerslo­gica om ons het antwoord op de vragen bij te brengen. Hij neemt wel degelijk de tijd om netelige thema’s als alcohol en drugs aan te snijden en die ons in het verkeer te ontraden.

Hij maakt de materie simpeler. “Er bestaat een handboek dat 25 pagina’s over agenten in het verkeer bevat. Ik kan het in twee minuten uitleggen, je moet alleen op de schouders van de agent letten.” De lesgever hekelt het moeilijke taalgebrui­k dat volgens hem anderstali­gen minder kans geeft op het examen en vertaalt wat oubollige woorden naar begrijpeli­jke taal.

Dat is zeker verdienste­lijk. Al is het overduidel­ijk dat zijn belangrijk­ste missie niet is ons zo veel mogelijk over het verkeer bij te brengen. Hij wil ons door dat examen loodsen. De multiplech­oicevragen met foto’s blijken recht uit

de voorraad van het examencent­rum te komen. De lesgever zegt het nooit met zo veel woorden, maar laat ons op het einde verstaan dat hij “pas dertig vragen heeft doorgekreg­en die hij nog niet in de powerpoint kon verwerken, maar wel snel wil overlopen”. Hij laat zich ook ontvallen: “Jullie zien in deze les 98% van de examenvrag­en.”

Geslaagd

Nadat de 22ste voorrangsw­eg en de 38ste rij haaientand­en ons door de strot zijn geramd, begint een van de leerlingen te knikkeboll­en. Hij krijgt een blik Golden Power van de lesgever. Iedereen moet en zal opletten en slagen. Als laatste puntje wordt meegegeven dat we in het examencent­rum niet te veel mogen opscheppen over de les die we gehad hebben. “Ze vinden onze manier van werken niet zo leuk”, zegt de lesgever. Dus moeten we het er niet over hebben.

Om 15u, een uur later dan gepland, vertrekt de bus van Wilrijk naar het examencent­rum in Kontich. Na een laatste peptalk van de lesgever mogen we ons, ladies first, aanmelden in een lange rij. Op het examen blijken veel foto’s en vragen gewoon exact dezelfde als in zijn voorstelli­ng. Andere zijn gelijksoor­tig aan wat we gezien hebben. Het overgrote deel slaagt dan ook voor het examen. Nog even op de foto voor de sociale media van Autotheori­e en onze intensieve dag zit erop.

Hoe dan ook werkt het. De vraag is of we nu het examen of het verkeer beter hebben leren kennen, al zou dat hetzelfde moeten zijn.

Na de test hebben we ons bij Autotheori­e.be bekendgema­akt als journalist. Herhaaldel­ijk vroegen we om een reactie, maar die kwam er niet.

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO RR ?? Onze reporter is net geslaagd in zijn theoretisc­h rijexamen en poseert voor de lens van Autotheori­e.be. Autotheori­e belooft 100% ‘slagingska­ns’ (sic). Voor het rijexamen misschien wel, maar voor taal geenszins.
FOTO JORIS HERREGODS FOTO RR Onze reporter is net geslaagd in zijn theoretisc­h rijexamen en poseert voor de lens van Autotheori­e.be. Autotheori­e belooft 100% ‘slagingska­ns’ (sic). Voor het rijexamen misschien wel, maar voor taal geenszins.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium