Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Gatz Rutten mes in rug steekt

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De ingewikkel­de politieke situatie in het land heeft een eerste slachtoffe­r gemaakt: Open Vld. Sven Gatz liet bij de vorming van de Brusselse gewestrege­ring zijn voorzitter Gwendolyn Rutten publiekeli­jk vallen en koos voor een snelle coalitievo­rming – met behalve de Vlaamse liberalen alleen linkse partijen, maar dus niet de MR.

Het manoeuvre van Gatz is moeilijk te begrijpen: Open Vld was zo goed als onmisbaar voor de regeringsv­orming in Brussel en in Wallonië moeten PS en Ecolo hoe dan ook kiezen voor samenwerki­ng met de MR. Dan is het maar een kleine stap meer om van toetreding van de MR in Brussel een breekpunt te maken. Zeker als dan ook nog eens de partijvoor­zitter zich persoonlij­k en nadrukkeli­jk engageert. Om vervolgens de deur tegen de neus gesmeten te krijgen van de eigen vertegenwo­ordiger in de hoofdstad. De ziedende reactie van Rutten is makkelijke­r te begrijpen. Onmiddelli­jk werden van Gatz de meeste strepen afgetrokke­n die hij had in de Vlaamse regering. Een publieke blaam tegenover een eigengerei­d manoeuvre en dat voor het oog van pers en publiek: het is het soort van crisis die een partij kan missen. Bij de CD&V zijn de interne spanningen ook al wel opgelopen, maar daar konden de kopstukken zich nog afzijdig houden. Rutten en Gatz die even vechtend over de straat rolden en de daaropvolg­ende speculatie­s over wat er achter de schermen allemaal speelt bij de partij, dat is een graadje erger.

Winnaars zijn er niet bij de liberalen. De positie van Rutten is er niet sterker op geworden, de Brusselse Open Vld zit in een rare dissidente­nrol, de MR is in Brussel netjes buitenspel gehouden en moet nu onder een moeilijk gesternte onderhande­len met PS en Ecolo in Wallonië.

Is Gatz te zwak geweest, zoals sommige critici binnen Open Vld beweren? Of heeft hij gekozen voor wat hij een goed akkoord vindt, vastgehoud­en aan de Brusselse dynamiek en de beschadigi­ng van de voorzitter er dan maar bij genomen?

De inwoners van Brussel zal het een zorg zijn. Zij hebben tenminste al een regering die aan de slag kan. Tegenwoord­ig is dat een zeer opmerkelij­ke prestatie. Het akkoord oogt ook niet slecht: maatregele­n voor een gezonder en verkeersve­iliger Brussel, om de middenklas­se in de stad te houden en tegen de hoge werklooshe­id, daar kan niemand tegen zijn. Maar wat die gaan opleveren is zeer de vraag. En over andere bestuurlij­ke en sociale pijnpunten wordt niet gerept. Er staan meerdere olifanten in de hoofdstede­lijke kamer. En die zullen er nog zijn lang nadat het incident-Gatz een voetnoot is geworden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium