Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strijd tegen trucjes: extra vragen en nieuwe regels

- (grvr)

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weet van het bestaan van bedrijfjes die stoomcursu­ssen geven met trucs om snel door een theoretisc­h rijexamen te geraken. Om de praktijken te counteren, heeft hij de test aangepakt en uitgebreid. Het kabinet werkt ook aan een aanpassing van de regelgevin­g om nog strenger te kunnen optreden.

Het theoretisc­h rijexamen telt intussen 1.240 verschille­nde vragen die gesteld kunnen worden. Vroeger waren dat er maar vierhonder­d. “Momenteel bereiden we nog tweehonder­d extra vragen voor die later dit jaar toegevoegd worden”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van Ben Weyts (N-VA). “Het is een bewuste strategie omdat we de kwaliteit van het examen verder willen verhogen. Als we de dodentol op de weg lager willen, dan moet de lat voor het examen hoger.” Van een vaste volgorde van de vragen, die het antwoorden ook vergemakke­lijkt, is geen sprake. “Elke persoon die meedoet aan het theoretisc­h examen krijgt andere vragen in een andere volgorde”, zegt Devoldere. “De vragen worden ook voortduren­d gescreend. En enkele keren per jaar worden ze veranderd. Bij het opstellen waken we er ook over dat de kans om te slagen door ezelsbrugg­etjes zo klein mogelijk is. We krijgen van de examencent­ra signalen dat zulke aanpassing­en vruchten hebben afgeworpen.”

Nieuwe regels

Het Departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) volgt het handelen van rijscholen van nabij. Als lokale besturen of examencent­ra vragen hebben bij de geldigheid van een bepaald attest, dan gaat het MOW na of dat attest in orde is. Maar er zijn ook inspecties ter plaatse en er vinden steekproev­en plaats. “Wanneer er inbreuken vastgestel­d worden, moeten rijscholen bijsturen”, zegt Devoldere. “En als blijkt dat de voorwaarde­n voor het uitbaten van een rijschool geschonden zijn, dan wordt een schorsings­procedure gestart tegen de rijschool en/of de directeur. Een rijschool kan de erkenning ook verliezen.”

Minister Weyts werkt ook aan een aanpassing van de regelgevin­g om nog strenger te kunnen optreden. “De Vlaamse regering heeft in april een eerste keer groen licht gegeven voor die aanpassing, maar de Raad van State had veel feedback op onze voornemens. Het zal aan de volgende Vlaamse regering zijn om dat af te maken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ben Weyts (N-VA).
FOTO BELGA Ben Weyts (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium