Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pomp geen water op uit kwetsbare waterlopen

De Vlaamse Droogtecom­missie kondigt code oranje af. Dat is de alarmfase. De drinkwater­voorzienin­g komt (nog) niet in het gedrang.

- (mec, vsa)

De voorbije weken viel er amper neerslag en ook de komende twee weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld. Bovendien zijn de waterlopen in Vlaanderen nog niet helemaal hersteld van de droogte van 2018. Ook de grondwater­voorraden zijn door het tekort aan neerslag het voorbije jaar onvoldoend­e aangevuld.

Verschille­nde waterlopen dreigen inmiddels droog te vallen. Zowat alle andere peilen en debieten zijn evengoed dalende, zoals die van de IJzer, de Leie, de Boven-Schelde en de Dender. Daar worden volgens de Droogtecom­missie “nieuwe minima voor de tijd van het jaar” genoteerd.

De commissie stelt daarom een captatie- of ‘oppompverb­od’ in, waardoor het verboden is om water te onttrekken uit ecologisch kwetsbare waterlopen. Dat zijn waterlopen waarin beschermde habitats/vegetaties of soorten voorkomen. Uitzonderi­ngen op het verbod kunnen, bijvoorbee­ld waar het waterpeil nog niet problemati­sch is.

Maïs en aardappele­n

Volgens de Droogtecom­missie is de drinkwater­voorzienin­g niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om spaarzaam om te gaan met alle soorten water.

Vooral landbouwer­s staan nu voor een grote uitdaging, al zegt Stijn De Roo van de Boerenbond dat zij ditmaal beter voorbereid zijn. Zo hebben sommige landbouwer­s geïnvestee­rd in beregening­sinstallat­ies. De schrik leeft vooral dat de oogst van maïs, aardappele­n en fruitsoort­en zal tegenvalle­n, omdat die soorten een grotere behoefte aan water hebben, zegt ook woordvoerd­er Nele Vanslembro­uck van het departemen­t Landbouw en Visserij. “Als het voor midden augustus niet regent, krijgen we grote problemen”, stelt ze. “Want bij lange droogte zijn de huidige voorzorgen en watervoorr­aden onvoldoend­e.”

Aquafin liet weten opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikkin­g te stellen. Dat kan bijvoorbee­ld door landbouwer­s of openbare besturen worden afgehaald aan negentien installati­es, verspreid over Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium