Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlande­r zet kroegenboe­k stop na klachten over oplichting

Antwerpen overweegt stappen tegen Bram Verkaart (72) wegens ‘onrechtmat­ig gebruik’ stadslogo

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Economisch­e Inspectie voert een onderzoek naar Bram Verkaart (73), een Nederlande­r die een Antwerps ‘kroegenboe­k’ uit de grond wou stampen maar tegenwind krijgt. De stad Antwerpen is er niet over te spreken dat hij ongeoorloo­fd haar logo gebruikt. Verkaart roept zijn onschuld uit.

Verscheide­ne Antwerpse horecazake­n kregen de afgelopen weken Verkaart over de vloer met de vraag of ze voor enkele honderden euro’s willen adverteren in zijn Antwerps

Kroegenboe­k. Onder meer Horeca Vlaanderen waarschuwd­e voor de man, die al meermaals in het Nederlands­e programma Opgelicht?! aan bod kwam.

Omroep AVROTROS meldde onder meer dat hij wel een aantal boekjes liet maken via zijn toenmalige firma Only Media, maar ook dat hij afspraken met ondernemer­s voor andere publicatie­s niet nakwam. Ook met Verkaart werkende journalist­en, fotografen en drukkers werden niet betaald, klinkt het.

Only Media ging failliet, net zoals enkele andere bedrijven die aan Verkaart gelieerd waren. Dat zou voor 1,3 miljoen euro aan schade bij schuldeise­rs hebben gezorgd. Recentelij­ker werd hij veroordeel­d tot het betalen van 4.900 euro achterstal­lig loon aan een medewerkst­er van het bedrijf Mediaspil, al tekende hij verzet aan tegen dat vonnis.

‘Bram Kaart’

Dezer dagen is Verkaart aan de slag via de bvba ‘SD’. Een afkorafgez­egd. ting, de naam van zijn dochter. Mails verstuurt hij nu onder de naam ‘Bram Kaart’. In het Antwerpse zijn er al minstens 23 contracten afgesloten. Zijn activiteit­en in België, ook in Brugge, zorgden al voor een klacht van Horeca Vlaanderen bij de Economisch­e Inspectie.

Journalist-fotograaf

Ook hier lijkt hij slachtoffe­rs te maken. Merksemnaa­r Tom Peeters (27) ging in op een vacature van Verkaart, die een journalist­fotograaf zocht. “Ik had een gesprek met hem in zijn gehuurd kantoor in het station van Brugge. Ik zou schrijven en fotografer­en, maar later vroeg hij me of ik ook advertenti­es wou verkopen. Ik hielp van eind mei tot begin juli, toen ik over zijn reputatie hoorde. Ik zou een kwart van de verkoopopb­rengsten krijgen, zo’n 720 euro, waarbij ik suggereerd­e om via Amplo te werken, een soort uitzendkan­toor. Ik heb het nog niet gekregen.”

Op 3 juli volgde een nieuwe afspraak. “Plots kwam een vader met zijn dochter binnen, die hij ook niet betaald zou hebben. Ik moest ineens een boekhouder bellen die mijn geld zou storten. Daarna wou hij mij plots cash betalen. Maar hij verzon telkens leugens om dat niet te hoeven doen. Toen ik achteraf op het internet dingen over hem vond, herkende ik hem er duidelijk in. Hij is een oplichter, het is belangrijk om voor hem te waarschuwe­n.” Peeters diende klacht in bij de politie.

“Gooien met modder”

Verkaart acht zich onschuldig en wijst ook op een hersenbloe­ding jaren geleden die hem parten speelt. “Ik heb er geen behoefte aan om stoute dingen te doen. Ik wil alleen maar enthousias­t een leuk project uitgeven. Maar ik krijg de kans niet om dat te tonen. Men blijft maar wroeten. Wat hier gebeurt, is gooien met modder.”

De zeventiger dient daarom naar eigen zeggen vandaag klacht in wegens eerroof. “Peeters heeft dingen voor mij gedaan, maar heeft geen factuur gestuurd. Een afspraak bij Amplo? Die heeft hij Ik ben geen oplichter. Een lopend onderzoek van de Economisch­e Inspectie? Ik kreeg te horen dat het afgerond is. (Gisteren kreeg uw krant nochtans de bevestigin­g van de Inspectie dat het onderzoek nog loopt; red.) Het enige at ik fout heb gedaan, was geen algemene voorwaarde­n sturen. Intussen heb ik er genoeg van. Ik stop met het boek in Antwerpen.”

Stadslogo

Ook de stad Antwerpen kant zich nu tegen Verkaart, die logo’s van de stad gebruikt op zijn drukwerk met de vermelding ‘in samenwerki­ng met’. Niet oké, vindt schepen voor Middenstan­d en Toerisme Koen Kennis (N-VA), “Er is aan deze partij geen toestemmin­g verleend om het logo te gebruiken, noch is er sprake van enige samenwerki­ng. We waken streng over het gebruik van het logo. Wij bekijken nu intern en met onze juridische raadgevers welke stappen er tegen deze partij zullen worden gezet.” Een voorwoord dat de schepen had geschreven, trekt hij formeel in.

Verkaart stelt dat hij het logo van de stad Antwerpen zelf heeft gekregen. Dat er geen samenwerki­ng zou zijn, begrijpt hij dan ook niet. Hij zei ook dat AVROTROS ooit een rechtzetti­ng van de berichtgev­ing uitzond, maar dat wordt bij het mediabedri­jf ten stelligste ontkend.

Bram Verkaart

“Ik heb er geen behoefte aan om stoute dingen te doen. Ik wil alleen maar enthousias­t een leuk project uitgeven.”

 ?? FOTO RR ?? Bram Verkaart in het AVROTROSpr­ogramma ‘Opgelicht?!’
FOTO RR Bram Verkaart in het AVROTROSpr­ogramma ‘Opgelicht?!’
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Tom Peeters werkte een aantal weken voor Verkaart, maar kreeg nog geen geld te zien voor zijn prestaties.
FOTO JORIS HERREGODS Tom Peeters werkte een aantal weken voor Verkaart, maar kreeg nog geen geld te zien voor zijn prestaties.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium