Gazet van Antwerpen Stad en Rand

F-16’s maken plaats voor Boeing en Airbus

-

Er is een oplossing voor het plaatsgebr­ek in de lucht: een eengemaakt luchtruim. Luchtvaart­maatschapp­ijen klagen al lang dat ze een omweg moeten maken door de zones die voorbehoud­en zijn voor militaire oefeningen. Het leger gaat die vrijmaken en afspreken wanneer ze welke zone nodig heeft.

Nu is het nog drummen in de lucht. Er is een militair luchtruim, met grote zones rond de militaire luchthaven­s waar gevechtspi­loten kunnen trainen met hun F-16’s, en er is een burgerluch­truim waar de passagiers­vliegtuige­n vliegen, opstijgen en landen onder het toeziend oog van de luchtverke­ersleiders van

Skeyes. Ook is er een luchtruim voor de hoog overvliege­nde lijnvlucht­en, waar Eurocontro­l het voor het zeggen heeft. Plaats voor drones

Een situatie die voor niemand ideaal was: luchtvaart­maatschapp­ijen kunnen niet de meest rechtstree­kse routes vliegen, luchthaven­s kunnen niet altijd hun maximale capaciteit benutten, en het militaire luchtruim is simpelweg te klein voor de toekomstig­e F-35’s. Voor sportvlieg­tuigjes en voor de verwachte opkomst van drones voor pakjesverv­oer blijft nauwelijks plaats over.

De betrokkene­n zijn het nu eens over een oplossing voor dat probleem: het eengemaakt­e luchtruim. Skeyes, Eurocontro­l en het leger hebben samen met de bevoegde overheidsd­ienst een akkoord gesloten om het luchtruim te delen via ‘timesharin­g in de lucht’. Gevechtspi­loten en passagiers­vliegtuige­n zullen beide gebruikmak­en van dezelfde ruimte, maar op andere momenten.

“Passagiers­vliegtuige­n en drones zullen daardoor beter hun routes kunnen plannen en ook vaker een kortere route kunnen nemen”, zegt CEO Johan Decuyper van Skeyes. De luchtmacht kan haar operaties blijven uitvoeren en zelfs méér plaats innemen, maar geeft die ruimte weer vrij zodra de oefenvluch­ten erop zitten.

De eenmaking is nog niet voor meteen. Het akkoord is een ‘Visie 2030’ en wordt nog omgezet naar een actieplan. Maar eind dit jaar al krijgen de luchtverke­ersleiders van het leger een plaatsje bij hun collega’s van Skeyes in Steenokker­zeel. De drie partijen zijn ook van plan om over te schakelen op één softwaresy­steem, waarbij de militaire luchtverke­ersleiders op termijn ook een licentie kunnen krijgen om burgervlie­gtuigen te begeleiden.

Internatio­nale wedloop

De voorbije maanden was er herhaaldel­ijk een sociaal conflict bij Skeyes, maar de militairen zullen niet depanneren bij een staking. “De samenwerki­ng dient om flexibeler te kunnen werken, niet om een staking te breken”, zegt Decuyper. “De Single Belgian Sky geeft ons een voorsprong in de internatio­nale wedloop om luchtruim.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium