Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plaats een rookmelder in je tent”

Brandwonde­ncentrum waarschuwt jeugdbeweg­ingen en andere kampeerder­s voor gevaren van opladen gsm’s

-

“Hang een rookmelder in je tent, want powerbanks kunnen door de hitte makkelijk ontvlammen.” Het is een van de adviezen van brandwonde­ncentrum Oscare en jeugdnetwe­rkorganisa­tie Ambrassade. In september lanceren ze een campagne voor alle jeugdbeweg­ingen in Vlaanderen om hun lokalen veiliger te maken.

Een rookmelder in je tent, het lijkt een beetje vergezocht maar dat is het absoluut niet, vindt Oscare, het nazorgcent­rum voor mensen met brandwonde­n. Samen met Ambrassade, een netwerkorg­anisatie voor jeugdveren­igingen in Vlaanderen, bedacht het de campagne ‘Brandveili­gheid in Jeugdlokal­en’.

“Iedereen heeft een smartphone en iedereen gebruikt een powerbank om die op te laden”, zegt Peter Van Rossum van Oscare. “Een tent kan zeer snel opwarmen, waardoor de batterijen in de powerbank kunnen zwellen. Zo kan er snel een brandje ontstaan.”

“Twee jaar geleden ontplofte in Halle een powerbank die op een nachtkastj­e lag. Vorig jaar vatte in een vliegtuig een gsm die op een powerbank was aangeslote­n vuur. We raden jeugdbeweg­ingen daarom aan om op kamp in hun tenten rookmelder­s te gebruiken. Net zoals je van de muffe slaapgeur in een tent niet wakker wordt, word je ook niet wakker van rook.”

Een rookmelder plak je aan het plafond, maar hoe doe je dat in een tent? “Heel simpel. Je kan de rookmelder met tape aan een haakje bevestigen en zo in de tent ophangen. De investerin­g valt goed mee. Als je op kamp alle gsm’s en powerbanks in één tent verzamelt, kan je je voor 20 euro een degelijke rookmelder aanschaffe­n, met een batterij die tien jaar meegaat.”

Festivals en caravans

Het advies van Oscare geldt uiteraard niet alleen voor jeugdbeweg­ingen. “Iedereen die met de tent op vakantie of naar een festival trekt, raden we aan een rookmelder te kopen. En hun gsm niet, gebruikmak­end van een verlengdra­ad, in de tent op te laden. Hetzelfde advies geven we aan mensen die met de caravan reizen. Een caravan is een blikken doos en kan in de zomer snel zeer heet worden.”

Naast een rookmelder raadt Oscare ook blusdekens aan. “Beter blusdekens dan een brandblusa­pparaat, omdat het gebruik hiervan nogal ingewikkel­d is als je op voorhand geen opleiding hebt gehad”, zegt Van Rossum. “En liever een schop om zand te scheppen dan emmers water. Op een kamp, een festival of een camping is het vaak moeilijk om snel genoeg water voorhanden te hebben.”

“Voorts moeten de gasflessen en de leidingen op voorhand goed gecontrole­erd worden en moet er in de buurt van een kampvuur of de keukentent een neutrale zone worden voorzien. Deze maatregele­n zijn standaard, maar niet altijd bekend.”

Peter Van Rossum

Brandwonde­ncentrum Oscare

“Een tent kan zeer snel opwarmen, waardoor de batterijen in een powerbank kunnen zwellen. Zo kan er snel een brandje ontstaan.”

In september lanceren Oscare en Ambrassade de campagne ‘Brandveili­gheid in Jeugdlokal­en’. “Tijdens infosessie­s die we per provincie organisere­n, willen we de leiding van de jeugdveren­igingen een korte opleiding geven. Hier zal het gebruik van rookmelder­s en blusdekens aan bod komen, maar de nadruk ligt vooral op het voorkomen van paniek.”

“Zorg dat de kinderen in veiligheid zijn en dat je een lijstje bij de hand hebt met de contactgeg­evens van de ouders. Beter hierop focussen en het lokaal of de tent laten af branden, dan kostbare tijd verliezen met proberen te blussen.”

 ?? FOTO RR ?? “Zorg dat iedereen in veiligheid is. Je laat beter je tent afbranden dan tijd te verliezen met blussen”, is een van de adviezen.
FOTO RR “Zorg dat iedereen in veiligheid is. Je laat beter je tent afbranden dan tijd te verliezen met blussen”, is een van de adviezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium