Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met reusachtig­e Einstein Telescoop helemaal terug naar de oerknal

Alle Vlaamse universite­iten werken met Nederlands­e en Duitse collega’s aan revolution­air project

- PATRICK VINCENT

Vlaanderen, Nederland en Duitsland willen samenwerke­n om tegen de jaren 30 rond het drielanden­punt de Einstein Telescoop te bouwen, een reusachtig, ondergrond­s observator­ium om zwaartekra­chtgolven te meten en zo een beter begrip te krijgen over het ontstaan van ons universum.

Vier jaar geleden pas maakten Amerikaans­e wetenschap­pers voor het eerst metingen van zwaartekra­chtgolven, een fenomeen dat honderd jaar eerder door Albert Einstein was voorspeld in zijn relativite­itstheorie. De Amerikanen kregen prompt de Nobelprijs voor natuurkund­e voor hun ontdekking.

Botsing van zwarte gaten

Het gaat om trillingen van ruimte en tijd die veroorzaak­t worden door bijvoorbee­ld de botsing van twee zwarte gaten. Aan de hand van de metingen van die golven kunnen onderzoeke­rs nog veel verder in de tijd teruggaan dan nu mogelijk is en zullen we veel meer te weten komen over het ontstaan van ons universum, tot de oerknal toe, bijna 14 miljard jaar geleden.

“De ontdekking is een revolutie in de wetenschap”, zegt Nick Van Remortel, professor fysica aan de Universite­it Antwerpen. Hij stelde gisteren het project van de Einstein Telescoop, de grootste en beste installati­e ter wereld om die zwaartekra­chtgolven te meten, voor in het Antwerpse Havenhuis.

Tunnels onder drielanden­punt

Alle Vlaamse universite­iten hebben zich samen met Nederlands­e en Duitse collega’s geëngageer­d om op en rond het drielanden­punt de Einstein Telescoop te bouwen. De golven meten ze daarin met hoogtechno­logische lasers in ondergrond­se tunnels in de vorm van een driehoek. Die tunnels zijn elk 10 kilometer lang en liggen 200 tot 300 meter onder de grond, om alle mogelijke door mensen geproducee­rde trillingen uit te sluiten. De kostprijs wordt geschat op 1,1 miljard euro, maar zou een grote economisch­e activiteit aantrekken rond de site, met centrum in Nederlands Limburg. Er is sprake van 3.000 arbeidspla­atsen.

De officiële toewijzing van het project door Europa is voorzien in 2021. Maar er is een tegenkandi­daat op het Italiaanse eiland Sardinië. De Vlaams-Nederlands­Duitse groep wil haar kansen op de toewijzing verhogen door de lancering van de ET-Pathfinder. In dat hoogtechno­logisch laboratori­um in Maastricht zullen de academici samen met de industrie nieuwe technologi­eën ontwikkele­n die in de Einstein Telescoop van pas zullen komen.

Padvinder van 14 miljoen

Professor Van Remortel en Vlaams minister van Wetenschap­sbeleid Philippe Muyters onthulden gisteren in het Havenhuis een maquette van die Pathfinder, die binnen twee jaar actief moet zijn. Van de totale kostprijs van 14 miljoen euro komt 2 miljoen van Vlaanderen, 7 miljoen van Nederland, 4 miljoen van Europa en 1 miljoen van de universite­iten.

Professor Frank Linde van de Universite­it van Amsterdam verblufte de aanwezigen met de precisie van de Einstein Telescoop. “Als er één druppel valt in het IJsselmeer, zouden wij de exacte stijging van het waterpeil kunnen meten.”

De wetenschap­pers zien in het project oneindige mogelijkhe­den die iedereen ten goede komen. “Dankzij de big science in ons industriee­l-wetenschap­pelijk complex zullen we nieuwe toepassing­en ontdekken”, zegt Van Remortel. “Bijvoorbee­ld op het vlak van precisieop­tica, lasers, vacuümtech­nologie en micro-elektronic­a.”

“We bouwen de infrastruc­tuur die verdere innovatie mogelijk maakt en onze regio neemt zo wereldwijd het voortouw”, besloot Muyters, die het revolution­aire wetenschap­pelijk belang van het project vergeleek met dat van de maanlandin­g.

Frank Linde

Prof Universite­it Amsterdam

“Als er één druppel valt in het IJsselmeer, zouden wij de exacte stijging van het waterpeil kunnen meten.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De maquette van de ET-Pathfinder, een hoogtechno­logisch laboratori­um in Maastricht dat het pad moet effenen voor
de Einstein Telescoop.
FOTO JORIS HERREGODS De maquette van de ET-Pathfinder, een hoogtechno­logisch laboratori­um in Maastricht dat het pad moet effenen voor de Einstein Telescoop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium