Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Instagram verbergt likes om sociale druk te verlichten

Bedrijf experiment­eert in zes landen, maar nog niet in België

-

Instagram is in verschille­nde landen een test begonnen waarbij het aantal likes bij een foto verborgen blijft voor de buitenwere­ld. Het platform wil zo de sociale druk op haar gebruikers vermindere­n. Een stap naar meer mentaal welzijn of een krampachti­ge poging het imago op te krikken?

Een selfie posten op Instagram en een uurtje later nog maar dertig likes gekregen? Wissen maar, want niemand mag zien dat het plaatje niet goed scoort. Vooral jongeren gaan gebukt onder de peer pressure van sociale media. Hoe meer virtuele duimpjes of hartjes een Facebookof Instagram-bericht krijgt, hoe belangrijk­er je bent in de schoolgang­en. Of dat is toch wat heel wat tieners geloven.

Dat is ook Instagram niet ontgaan. Het platform wil nu onderzoeke­n of het verbergen van die genadeloze vind-ik-leuks de sociale druk vermindert. In Canada werd de test al gedaan, nu moeten ook de Australier­s, Braziliane­n, Ieren, Italianen en Japanners volgen. Zij kunnen niet langer zien hoe de foto of video van iemand anders scoort. Alleen de persoon die het bericht heeft geplaatst, krijgt die informatie nog te zien. “We willen dat jullie vrienden focussen op de foto’s en video’s die jullie delen, niet op hoeveel likes ze krijgen”, zegt Instagram. België is vooralsnog niet aan de beurt.

“Het is goed dat Instagram nu zelf onderzoekt wat dit teweegbren­gt”, zegt Elke Boudry, woordvoerd­er van Mediawijs, het Vlaams Kenniscent­rum rond Mediawijsh­eid. “Het aantal likes is de ultieme barometer van popularite­it. Wij horen vaak in gesprekken met tieners dat honderd hartjes het absolute minimum is. Wie dat niet haalt, voelt zich minderwaar­dig.”

Selfies en reisjes

Toch is het begin van een nieuw tijdperk zonder obsessies over al dan niet populair wezen op sociale media nog niet ingeluid. “Het is niet omdat de vind-ik-leuk-barometer verborgen is, dat jongeren plots gaan stoppen met vergelijke­n”, zegt Boudry. “Ze zullen op zoek gaan naar andere manieren. Hoeveel volgers iemand heeft, bijvoorbee­ld.”

Dat de focus nu meer op de inhoud van een post komt te liggen, verandert daar weinig aan. “Stel dat een klasgenoot elke dag een selfie online gooit in nieuwe kleren of foto’s post van het zoveelste reisje, dan kan dat nog altijd een negatief effect hebben op iemands zelfbeeld”, zegt Boudry. “Er zal altijd een referentie zijn binnen een vrienden- of klasgroep, en dus zal er ook altijd iemand zijn die zich anders, minder populair of eenzaam voelt.”

Het valt wel op: Instagram neemt steeds vaker maatregele­n om in te spelen op probleemsi­tuaties. Eerder dit jaar besloot het foto’s te verbieden waarop littekens van zelfvermin­king te zien waren. En ook het beleid rond pesten werd onlangs verstrengd. Gebruikers die een beledigend­e opmerking willen plaatsen, krijgen een melding met de vraag of ze het bericht echt willen posten.

“Ironisch”

Een poging om het imago op te krikken? “Dit draait niet enkel om ideologie, de omzet speelt áltijd een rol”, zegt digitaal strateeg Sofie Verhalle. “Instagram zal er alles aan doen om zo veel mogelijk gebruikers te houden en inzetten op mentaal welzijn hoort daar bij. Maar het is wel ironisch hoe het de problemen wil oplossen die het zelf gecreëerd heeft. Het algoritme van het platform draait op het oppervlakk­ige, vaak irreële beeld dat mensen van zichzelf willen ophangen. Hoe meer interactie op een foto, hoe vaker die getoond zal worden en zo weer meer likes sprokkelt.”

Elke Boudry Mediawijs ‘‘Het is niet omdat de vind-ikleukbaro­meter verborgen is, dat jongeren plots gaan stoppen met vergelijke­n.’’

 ?? FOTO AFP ?? Alleen wie het bericht plaatst, zal nog het aantal likes kunnen zien.
FOTO AFP Alleen wie het bericht plaatst, zal nog het aantal likes kunnen zien.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium