Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OVERIGE DISTRICTEN reageren afwachtend

- (evw, jas)

Berchem

“De komende jaren moeten we zien of bijgestuur­d moet worden”, zegt Berchems districtss­chepen van Begroting Kris Gysels (Open Vld). “Elk district wil meer, maar of wij in Berchem een probleem zien? Nee, dat niet. Wat wij krijgen, ligt in de lijn der verwachtin­gen.”

Antwerpen

“Het lijkt haalbaar, maar we weten nog niet goed wat de extra bevoegdhed­en financieel inhouden”, zegt Antwerps districtss­chepen van Financiën Samuel Markowitz (Open Vld). “Maar het lijkt me nu nog te vroeg om te kunnen zeggen of de nieuwe verdeelsle­utel correct is of niet.”

Deurne

“De dotatie op zich is erg mager, maar over de verdeling zijn we tevreden”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne. “Wij zouden er ook bij gebaat zijn, mocht het aantal inwoners zwaarder doorwegen, maar dat betekent dan weer minder middelen voor andere districten. Nu is het in ieder geval duidelijk. We weten perfect waar we staan tot en met 2025.”

Ekeren

“We zijn blij dat de verhouding tussen exploitati­een investerin­gsmiddelen naar 30/70 is gebracht”, zegt Mick De Maere (Open Vld), Ekers districtss­chepen van Financiën. “Met 25/75 waren we in de problemen komen. Meer geld, dat mag natuurlijk altijd. Maar als district mogen we tevreden zijn dat er duidelijkh­eid is tot en met 2025.”

Berendrech­t/Zandvliet/ Lillo

“Borgerhout komt er beter uit dan voordien en daarvoor hebben wij moeten inboeten”, zegt Carl Geeraerts (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Berendrech­t-Zandvliet-Lillo. “Ik heb meer reden om te klagen, maar dat doe ik niet. We roeien met de riemen die we hebben en proberen creatief met onze middelen om te gaan.”

Hoboken

“Ik kan ermee leven”, zegt Paul de Ranter (N-VA), districtss­chepen van Financiën in Hoboken. “Voor ons speelde ook vooral de verdeling van de exploitati­een investerin­gsmiddelen. Als de verdeling 30/70 is, is dat zeker oké. Straten onderhoude­n kost nu eenmaal het meeste geld, dus is het logisch dat dat zwaarder doorweegt.”

Wilrijk

Werner Theuns (Open Vld), districtss­chepen van Financiën in Wilrijk, is niet ontevreden. “We hebben altijd te weinig, natuurlijk”, zegt hij. “Maar we hebben als district altijd te weinig gekregen en nu gaan we erop vooruit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium