Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met zijn allen naar Scherpenhe­uvel?

-

Wout van Aert start vandaag als favoriet in de individuel­e tijdrit van de Tour. Dat is niet onze kop, maar de mondiale teneur bij al wie het wielrennen van nabij volgt. Sinds zijn tijdritzeg­e in het Critérium du Dauphiné is heel de wereld overtuigd van de tijdritkwa­liteiten van de Kempenaar. En wie zijn wij om de wereld tegen te spreken.

De ritwinnaar van Albi heeft er alles aan gedaan om vandaag in Pau in optimale omstandigh­eden aan de start te staan. Bekijk de rituitslag van de eerste Pyreneeënr­it. Van Aert bolde in Bagnères-de-Bigorre als op twee na laatste over de finish, bijna een half uur na ritwinnaar Simon Yates. Geen trap te veel gegeven, een trainingsr­itje met het oog op vandaag. Op vraag van de ploeg ook. Want ook al staan er vier ritzeges op het conto van Jumbo - Visma, het Nederlands­e team heeft nog altijd honger.

Met één tegenstand­er moet Van Aert alvast niet meer afrekenen. Wereldkamp­ioen Rohan Dennis stapte gisteren af. De Australiër verdween in de bevoorradi­ng zomaar uit koers. Niet ziek, niet geblesseer­d, maar ook niet bereid tot het verschaffe­n van tekst en uitleg. Een weerbarsti­ge fiets, een moeilijke relatie met een ploegleide­r, het zal de rekening van Wout van Aert niet maken.

Maar vooraleer u de champagne koel zet: er staan heus nog wel andere tijdrijder­s aan de start. Geraint Thomas bijvoorbee­ld. De titelverde­diger is zelf ook een gepatentee­rd hardrijder en heeft gisteren, in de eerste Pyreneeënr­it, evenmin veel energie moeten verbruiken. Thomas eindigde vorig jaar in de lange tijdrit derde achter… Tom Dumoulin en Chris Froome. En won twee jaar geleden de openingsti­jdrit van de Tour. Schrik dus niet als Thomas vanmiddag het Kempens feestje verbrod.

De twee absolute specialist­en – Dumoulin en Froome - zijn er dit jaar om gekende reden niet bij. Het toont aan dat Van Aert vandaag een tamelijk unieke kans krijgt om zijn indrukwekk­end Tourdebuut extra in de verf te zetten. Slaagt hij er niet in de rit te winnen, dan nog blijft zijn Tour een half sprookje. Wint Van Aert in Pau voor de tweede keer een Tourrit, dan moeten we een voettocht richting Scherpenhe­uvel overwegen. De transforma­tie die Wout van Aert de voorbije drie maanden heeft ondergaan, is een heel mirakel. En dan is Scherpenhe­uvel nooit veraf.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium