Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldkamp­ioen Rohan Dennis kraakt dag voor tijdrit onder oorlog binnen eigen ploeg

- HUGO COOREVITS

Dé opgave van de Tour 2019 staat nu al op naam van die van Rohan Dennis. De Australisc­he wereldkamp­ioen tijdrijden kraakte gisteren mentaal en zette er aan de bevoorradi­ng een punt achter. Uitgereken­d één dag voor zijn grote tijdritafs­praak in Pau was de oorlog met zijn werkgever Bahrain Merida te groot geworden.

De fiets met het rugnummer 44 rustte tegen de autocar. De Italiaanse hoofddokte­r wandelde zenuwachti­g telefonere­nd heen en weer. Binnenin zat Rohan Dennis voor zich uit te staren en maakte zich daarna snel uit de voeten. Zo was hij ook stilzwijge­nd in de ploegauto van de verzorger gestapt.

Dennis is een jongen met een gebruiksaa­nwijzing. Maar als je hem aanvoelt, dan kan hij bij manier van spreken alle tijdritten winnen. De Australiër heeft een warm nest nodig zoals hij bij BMC kende. Maar andere werkgevers, andere wetten. Al in de Ronde van Californië zat het er bijna bovenarms op met ploegmaat Heinrich Haussler. En ook met kopman Vincenzo Nibali kon Dennis al een tijdje niet meer door dezelfde deur. In deze Tour werd het er niet beter op toen de Italiaan richting Saint-Etienne als kopman zomaar de favorieten­groep liet rijden.

De vulkaan in Dennis was al sinds Brussel smeulend, toen hij hoorde dat hij in deze Tour voor Nibali moest werken in plaats van zich vol voor te bereiden op de chrono van vandaag. Bij BMC was dat bijvoorbee­ld wel de gewoonte en kon hij een beetje zijn eigen ding doen.

Een toptijdrij­der is daarenbove­n veeleisend qua materiaal. Thomas De Gendt zei een paar dagen geleden dat Dennis op het Australisc­h kampioensc­hap tijdrijden exact dezelfde waarden trapte als vorig jaar, maar dat hij met zijn Meridafiet­s veertig seconden trager was dan met zijn BMC-model. Dylan Teuns, ploegmaat van Dennis bij Bahrain - Merida, weerlegt dat vandaag in zijn column in onze zusterkran­t Het Belang van

Limburg. “Met die fiets is niets verkeerd. Al zijn er wel details waaraan nog werk is. Ook voor mij is zijn opgave een mysterie.”

De perfection­ist in Dennis drong al langer aan op een beter tijdritpak, maar zijn wensen werden

niet ingewillig­d. Gisteren sloegen de stoppen dan door.

Voor de vlucht vooruit gekozen

Eerste ploegleide­r Gorazd Stangelj verklaarde gisteravon­d in Bagnères-de-Bigorre dat hij niet weet wat er aan de hand is. “Rohan wil niet met ons praten. We hadden in Pau een knalpresta­tie van Dennis verwacht.”

De Sloveen deed alsof zijn neus bloedde. Al was zijn uitleg even vreemd als Dennis’ houding.

“Of Rohan problemen heeft met zijn materiaal? Daar weet ik niets van. Het is onmogelijk om iederomsla­gpunt: een op elk moment blij te maken. Rohan wil altijd alles honderd procent in orde hebben. Dat is niet makkelijk.”

De Australisc­he wereldkamp­ioen koos voor de vlucht vooruit in plaats van af te gaan in de tijdrit en achteraf niet te kunnen zeggen wat hij eigenlijk al maanden wil schreeuwen.

Bahrain - Merida liet weten dat het welzijn van zijn renners prioritair is en dat het niet communicee­rt tot het weet wat er exact aan de hand is. Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium