Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit is niet de Tour van Van Avermaet

Zo goed als laatste kans op ritwinst eindigt in nieuwe teleurstel­ling

- WIM VOS

Het moet al heel vreemd lopen wil Greg Van Avermaet deze Tour nog een rit winnen. Vol goede moed trok hij gisteren mee in de aanval. “Maar in een groep met 41 renners zitten er altijd wel enkele betere klimmers”, constateer­de hij na afloop droogjes. Meer dan “een klein resultaatj­e” – zijn eigen woorden – zat er alweer niet in. Elfde. Dit is niet de Tour van Van Avermaet.

“Misschien dat Gap nog een mooie kans is? Als alles meezit?”

De rit naar Bagnères-de-Bigorre zat er net op en de vraag was of hij deze Tour nog een rit kon winnen. Greg Van Avermaet probeerde hoopvol te klinken, maar overtuigen­d klonk het niet. Zo gek zou het anders niet zijn. Met een golvend parcours en een klim van derde categorie in de finale zou een sterke Van Avermaet volgende week woensdag richting Gap best een kans maken. Maar diep in zijn binnenste leek ook Van Avermaet gisteren definitief te beseffen dat dit niet zijn maand is.

Uitgereken­d in de Tour des Belges komt de beste Tour-Belg van de voorbije jaren niet uit de verf. Ook gisteren weer. Dan zit hij anders dan afgelopen weekend wel in de goede ontsnappin­g en dan krijgt hij weer de verkeerde vluchters mee.

“Deze rit was sowieso al kantje boord voor mij”, verwees hij naar de twee cols van eerste categorie. “Kan je dan met een tiental man in de ontsnappin­g gaan, dan had het misschien nog gekund. Maar toen ik vaststelde dat we met 41 man weg waren en ik de namen zag, wist ik genoeg. Te veel goede klimmers.” Weer niks dus.

Het is deze Tour het grote probleem van Van Avermaet. Het lijkt hem allemaal wat tegen te zitten. Nu eens stoot hij op een onweerstaa­nbare Alaphilipp­e – Epernay. Dan weer blijken de snellere Sagan en Van Aert de zware finale te overleven – Colmar. En als de rit écht op zijn lijf geschreven is, mist hij de goede vlucht omdat ploegmaat De Marchi net zwaar gevallen is – Brioude. Vandaar dat hij het gisteren dan maar probeerde op een terrein dat niet het zijne is. Wat moet hij anders, leek zijn lichaamsta­al te suggereren? Begin juni verklaarde Van Avermaet nog luidop dat hij na een voorjaar waarin hij geen klassieker kon winnen van de Tour een nieuw hoofddoel had gemaakt. Nu lijkt het ook hier niet te lukken. Zuur.

“Toch blijf ik erbij dat dit op zich niet zo’n slecht seizoen is”, besloot Van Avermaet. “Mijn niveau is goed. En vraag je mij wat er nodig is om wel te kunnen winnen, kom ik ook niet verder dan beetje geluk. Plus: winnen is niet zo simpel. Omdat we intussen al aan drie Belgische ritzeges zitten, lijkt dat misschien zo. Maar ik ben superman niet. Ik heb mijn hele carrière heel hard moeten afzien om te winnen. Dat is vandaag nog altijd zo.”

Maar intussen worden de kansen op een hoofdprijs in 2019 wel steeds schaarser.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Greg Van Avermaet rijdt op kop van een vluchtersg­roep. “Toen ik vaststelde dat we met 41 man weg waren en ik de namen zag, wist ik genoeg.
Te veel goede klimmers.”
FOTO PHOTO NEWS Greg Van Avermaet rijdt op kop van een vluchtersg­roep. “Toen ik vaststelde dat we met 41 man weg waren en ik de namen zag, wist ik genoeg. Te veel goede klimmers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium