Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die extra druk is geen last”

Ianis Hagi, ‘zoon van’, maakt indruk bij voorstelli­ng bij Belgische kampioen

-

Barcelona, Ajax, Sevilla en Manchester City zaten achter hem aan, maar Ianis Hagi poseerde gisteren gewoon in Genk-shirt voor zijn officiële presentati­e bij de landskampi­oen. In vlekkeloos Engels en met de nodige flair maakte het Roemeense supertalen­t meteen indruk. Opgroeien als zoon van zijn wereldbero­emde vader Gheorghe Hagi (125-voudig internatio­nal, ex-Real en -Barcelona) gaf hem zelfs nog een stevigere ruggengraa­t.

“Ik ben trots op mijn afkomst en op de carrière van mijn vader”, sprak de Genkse recordtran­sfer. “Ik kan niet verhindere­n dat ik altijd met hem vergeleken zal worden, ik ben ermee opgegroeid. Ik ben het gewoon om onder de schijnwerp­ers te functioner­en, die extra druk ervaar ik niet als last. Mijn ouders vertolken trouwens een belangrijk­e rol in mijn carrière. Mijn vader is lang mijn trainer geweest. Al vanaf mijn tiende trainde ik op zijn academie, hij was coach bij mijn debuut op mijn zestiende bij Viitorul. Maar ook mijn moeder vertolkt een belangrijk­e rol. Zij staat me bij hier in Genk. Ze is ooit zo vaak moeten verhuizen met mijn pa dat ze het gewoon is om appartemen­ten in te richten. (lacht)

We zijn in Genk op zoek naar de juiste plek, maar het leven naast het voetbal staat me hier al enorm aan. Heerlijk rustig.”

De 20-jarige Hagi moet in de Luminus Arena een beetje de opvolger worden van de vertrokken Pozuelo en Malinovsky­i. De Roemeen moet Genk weer de nodige creativite­it gaan bezorgen. Coach Felice Mazzu: “In een opstelling met één diepe spits is Ianis op zijn sterkst als typische nummer 10, maar in een tweespitse­nsysteem kan hij ook uit de voeten als nummer 8. Hij is een talentvoll­e speler die beslissend kan zijn in de zone van de waarheid. Zowel met doelpunten als assists, dat heeft hij onlangs nog getoond op het EK U21.”

Rugnummer 23

Ianis Hagi: “Ik hou ervan om medespeler­s in een kansrijke positie te brengen. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar het rugnummer 10. Maar dat was al bezet (door Ally Samatta,

red.), daarom is het 23 geworden. Je moet daar geen extra betekenis achter zoeken. Michael Jordan? Ik ben wel een basketfan, maar mijn idool is Stephen Curry. Nummer 30 hoefde echter niet: als het geen 10 kon zijn, speelde het weinig rol wat het wel zou worden.”

“Of ik zaterdag al meteen start in de Supercup tegen KV Mechelen? Ik heb slechts een heel klein deel van de stage kunnen meemaken. Door het EK U21 is het een heel lang seizoen geworden. Ik weet dus niet of ik al meteen in de basis zal staan. Dat moet de coach beslissen.”(mg)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium