Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Licentie KV is pas volgend seizoen in gevaar

- (bla, pgo)

Nu vier bestuurder­s van KV Mechelen zijn veroordeel­d voor matchfixin­g, komt de licentie van Malinwa in gevaar. Niet die voor het komende seizoen, zoals Beerschot vraagt, want die kan volgens de reglemente­n niet ingetrokke­n worden. In de voorwaarde­n voor het behalen van een licentie voor het profvoetba­l staat immers duidelijk geschreven dat geen enkele ‘juridische entiteit verbonden aan de club’ veroordeel­d mag zijn voor wedstrijdv­ervalsing. Op het moment van de licentieaa­nvraag was er echter nog niemand veroordeel­d, enkel beschuldig­d. De huidige verkregen licentie kan dus niet zomaar ingetrokke­n worden.

Een mogelijke weigering van de licentie kan dus pas vanaf het seizoen 2020-2021. En ook dat zal niet zo eenvoudig zijn. KV Mechelen heeft immers nog alle tijd om onder een mogelijke veroordeli­ng uit te komen. Zo kunnen de Kakkers hun statuten of hun eigendomss­tructuur zo aanpassen dat er geen veroordeel­de ‘juridische entiteiten’ zoals bestuurder­s meer betrokken zijn bij de club. Een proces dat ze begin deze maand overigens al zijn opgestart door Olivier Somers en Stefan Vanroy om tactische redenen terug te trekken.

En ook als de Licentieco­mmissie KV Mechelen volgend jaar geen licentie zou geven, maakt Malinwa een kans om voor het BAS zijn gelijk te halen. Na de degradatie in 2018 viel het zelf de licentie van Moeskroen aan – zonder succes. Ook Moeskroen wijzigde de eigendomss­tructuur om aan een veroordeli­ng te ontkomen. Er is echter één groot verschil met de zaak-Moeskroen. In deze zaak is ook de club KV Mechelen veroordeel­d voor wedstrijdv­ervalsing. En de club is op zich natuurlijk ook een juridische entiteit. Om ook dat probleem uit te wissen, zou KV Mechelen in theorie dus zelfs zijn naam moeten veranderen en mogelijk zelfs zijn stamnummer moeten opgeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium