Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit moet mijn beste WK worden“

-

Het WK-traject van Fanny Lecluyse (27) begon in Rome 2011. In Gwangju begint ze aan haar vierde editie. “En dat moet het beste WK uit de reeks worden”, hoopt ze.

“Ik heb op alle vlakken mijn beste voorbereid­ing achter de rug. Voeding, training, recuperati­e: dat is nog nooit zo goed verlopen. Op training heb ik mezelf verbaasd. Ik doe dingen die ik voorheen niet kon. Mijn techniek zit beter dan ooit, mijn gewicht is perfect. Ondertusse­n beschik ik over een heel team, waarin ook een diëtiste, een sportpsych­ologe en ademhaling­sspecialis­t een plaats hebben gevonden. Dat geeft me enorm veel zelfvertro­uwen. Hopelijk vallen alle puzzelstuk­jes op het juiste moment samen.”

Voor Lecluyse is dat juiste moment 25 juli, de dag van de 200m schoolslag. “De honderd meter drie dagen eerder dient vooral om wedstrijdr­itme op te doen, al hoop ik via een persoonlij­ke besttijd wel de halve finale te bereiken. Maar mijn hele focus ligt op de 200 meter schoolslag. Mijn beste uitslag op een WK lange baan was tiende. Als ik beter doe, is de finale dichtbij.”

Campenaert­s

Lecluyse is de vrouwelijk­e helft van Vlaanderen­s beroemdste topsportko­ppel. De andere helft heet Victor Campenaert­s, de houder van het werelduurr­ecord in het wielrennen. “Victor geeft me een enorme boost. Na het BK tijdrijden kende hij een minder moment toen hij fysiek en mentaal uitgeput was. Hij is me samen met zijn mama tijdens mijn stage op Tenerife drie dagen komen opzoeken, zodat we mekaar toch nog even konden zien. Een middagje strand heeft ons beiden deugd gedaan. Per dag bellen we zeker twee à drie keer met mekaar. Het is geweldig om met iemand te kunnen praten die ook aan topsport doet, die zelfs een verleden als zwemmer heeft. Toen ik me bijvoorbee­ld tijdens een afbouwfase niet zo fris voelde, kon ik meteen bij hem terecht.”

Naast een prima voorbereid­ing en een topsporten­de partner stoelt Lecluyse haar optimisme ook op het voltijdse atletenbes­taan dat ze sinds oktober vorig jaar leidt. Voorheen probeerde ze het zwemmen nog te combineren met onderwijs. “Nu ligt de kwaliteit van mijn trainingen hoger en kan ik beter recuperere­n.”

Deliberati­e

Lecluyse rateerde de WK’s van 2013 en 2017. “In 2013 was ik overgestap­t naar de Vlaamse Zwemfedera­tie in Wachtebeke, maar de trainingen daar lagen me niet. In 2017 miste ik mijn limiet met twee honderdste­n op de 50m en zeven honderdste­n op de 200m. Helaas deed niemand een goed woordje voor mij, zodat ik niet gedelibere­erd werd. Nochtans waren mijn tijden goed genoeg voor een halve finale. Een zware ontgoochel­ing, vooral omdat men voor andere kampioensc­happen wel altijd had gedelibere­erd.”

Samen met Pieter Timmers is Lecluyse de enige Belgische zwemmer die de limiet voor Tokio al op zak heeft. “Een geruststel­ling, uiteraard. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik die tijd op dit WK ook gezwommen zou hebben. Anderzijds: op een WK telt eerder de plaats dan de tijd. Ga ik op die 200m al dan niet door naar de finale? Voor mij is dat de cruciale vraag.”(mv)

 ?? FOTO BELGA ?? Met haar vriend Victor Campenaert­s.
FOTO BELGA Met haar vriend Victor Campenaert­s.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium