Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pniël dekt langste tafel tegen eenzaamhei­d

Woonzorgce­ntrum nodigt Reva uit

- (kma)

Met ‘De Langste Tafel’ probeerde woonzorgce­ntrum Pniël uit Pulderbos zo veel mogelijk senioren maar ook buren samen rond één grote lange tafel te brengen. Ook de gasten van revalidati­ecentrum Pulderbos waren uitgenodig­d.

kadert in de Week van de Eenzaamhei­d die nu bezig is”, vertelt Ingeborg Broeckx van het animatiete­am van Pniël. “Onze bewoners leven hier met z’n allen samen, en hoewel ze heel de dag omringd zijn door personeel en medebewone­rs, is er toch ook veel verborgen eenzaamhei­d. De meesten hebben veel moeten achterlate­n toen ze naar hier verhuisden: hun vertrouwde omgeving, buren, familie en niet te vergeten: huisdieren.”

Om de contacten wat aan te zwengelen en eventueel nieuwe vriendscha­ppen te smeden, werd iedereen uitgenodig­d op een openluchtb­uffet aan de Langste Tafel in de tuin naast de nieuwe assistenti­ewoningen. “Ook de familie is uitgenodig­d. We hebben zelf alcoholvri­je mo“Alles jito en andere drankjes gemaakt die ze met een bonnetje kunnen kopen. Alcohol schenken we niet”, vertelt Ingeborg. “Aan de familie hebben we op onze beurt gevraagd om vrijblijve­nd een zoetigheid mee te brengen om te delen. Dat dessertenb­uffet is aardig gevuld, als alles maar opgeraakt!”

De Langste Tafel – echt wel tientallen strekkende meters – was zo’n succes dat er zelfs stoelen moesten bijgehaald worden. Ook enkele gasten van het naburig Revalidati­ecentrum voor Kinderen en Jongeren waren gekomen, te voet of geduwd in een rolstoel. Een enkeling werd zelfs in een golfkarret­je gebracht. “We hebben wafeltjes gebakken om te delen”, vertelt de opvoedster. “Voor onze gasten is het ook een leuke uitstap, zo hebben we een doel, en Pniël ligt op wandelafst­and van het Reva.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De Langste Tafel in woonzorgce­ntrum Pniël was nog niet lang genoeg.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De Langste Tafel in woonzorgce­ntrum Pniël was nog niet lang genoeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium