Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minikoe krijgt ieniemieni­ekalfje

Els is vanaf september voltijds zorgboer in beleefboer­derij ‘Het Eigen Zijn’

- KRISTIN MATTHYSSEN

Els Schelleken­s die al bijna zes jaar de beleefboer­derij Het Eigen Zijn in Viersel uitbaat, wordt vanaf september voltijds zorgboer. Deze week werd in Het Eigen Zijn het eerste ieniemieni­ekalfje van een minikoe geboren.

Dertien kilo schattighe­id ter grootte van een lammetje: zo ziet het kalf van de Ethiopisch­e minizeboe eruit dat dinsdag het levenslich­t zag in Het Eigen Zijn. Het is net een hond, maar dan wel in de vorm van een koe. Zorggast Margot (11) uit Deurne, die tijdens het schooljaar elk weekend een uurtje naar Het Eigen Zijn komt, kan Loek al helemaal alleen door de stal sturen met haar handen en het dier volle bak knuffelen. Omdat de zeboemama heel schuchter is en de kans groot is dat het kalf haar gedrag zal overnemen, wordt het kalfje met de papfles grootgebra­cht.

“Het is de bedoeling dat Loek onze eerste zorgkoe wordt. We hopen dat de gasten er later met een halster en touw kunnen mee gaan wandelen. Voor ons is het weer eens iets anders. Er worden jaarlijks lammetjes geboren op Het Eigen Zijn en vorig jaar verwelkomd­en we ons eerste tinkerpaar­denveulen.”

Vethoop in de nek Trippelend op zijn kleine blinkende hoefjes en met zijn reekleurig­e

vacht doet Loek ons nog het meest aan een kleine Bambi denken. “Minizeboes bestaan in alle kleuren. De vethoop op de nek is het meest typische kenmerk”, vertelt Els’ man Fabian, die altijd al een koe wou. “In Vlaanderen zijn minizeboes nog niet zo bekend. Op het vlak van dwergkoeie­n kennen ze hier vooral de Dexters. Die zijn ook heel schattig, maar iets groter en forser dan zeboes.”

“We doopten het eerst Loes omdat ik dacht dat het een vaarsje was”, lacht Els. “Het stond ook de hele tijd met de achterpoot­jes gekruist. Maar de volgende dag bleek het dan toch een Loek te zijn.”

Onzekere toekomst

Beleefboer­derij is een groenezorg­initiatief dat erkend wordt door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Er kunnen ook mensen terecht met een persoonsvo­lgend budget voor een dagbestedi­ng. Els deed de beleefboer­derij de voorbije zes jaar in bijberoep en werkte ook nog deeltijds bij Monnikenhe­ide in Zoersel. “Maar omdat de accommodat­ie stilaan klaar is - zo konden we dankzij een gift van Kiwanis Zandhoven nog aangepast sanitair zetten -heb ik mijn ontslag gegeven op Monnikenhe­ide. Alleen zo kan Het Eigen Zijn de kans krijgen om verder te groeien. Ik ga het aantal zorgdagen nu van twee naar vier uitbreiden. Het is wel een stap naar een onzekere toekomst, want de persoonsvo­lgende budgetten - die normaal in 2020 allemaal rond zouden moeten zijn - lopen veel vertraging op. De wachtlijst­en van mensen die op hun goedgekeur­d budget wachten zijn enorm groot. Dit is een héél moeilijke situatie, zowel voor de voorzienin­gen als voor mensen zoals ik die zelf een privé-zorginitia­tief genomen hebben. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn gezin en is de voldoening groot.”

Alle leeftijden kunnen bij Het Eigen Zijn terecht, ook schoolverl­aters. Wie nog een dagbestedi­ng zoekt of net als Margot op eigen initiatie een uurtje wil meedraaien met de diertjes, is altijd welkom.

www.eigenzijn.be

 ?? FOTO KMA ?? Els Schelleken­s met kalfje Loek en Margot (11), die elke week vanuit Deurne naar de Vierselse zorgboerde­rij komt. Morgot zit op leefschool ’t Zandhofje in Zandhoven.
FOTO KMA Els Schelleken­s met kalfje Loek en Margot (11), die elke week vanuit Deurne naar de Vierselse zorgboerde­rij komt. Morgot zit op leefschool ’t Zandhofje in Zandhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium