Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beste line-up ooit? Dat vind ik ieder jaar”

Organisato­r Patrick De Groote telt af naar 44ste editie Sfinks Mixed

- PATRICK VAN DYCK

Van 25 tot 28 juli verandert het Boechoutse Molenveld traditiege­trouw in een festivaldo­rp waar ruim 100.000 bezoekers genieten van een heerlijke smeltkroes van cultuur en muziek. Met Baloji, Les Négresses Vertes, Habib Koité en Anthony B staan er ook dit jaar weer enkele stevige publiekstr­ekkers op het programma.

Of dit de beste line-up ooit is? “Dat vind ik ieder jaar,” knipoogt organisato­r Patrick De Groote (57). “Sinds het festival gratis werd, moesten we op zoek naar een nieuw concept. Nergens is een festivalpu­bliek zo divers als hier. Onze jongste bezoeker is net geboren, de oudste is al even overgrootv­ader.” Wil Sfinks levensvatb­aar blijven, is het volgens De Groote noodzakeli­jk om jong en oud tevreden te houden. “Daarom zetten we ieder jaar ook stevig in op kinderanim­atie. De kleinsten hebben zelfs hun eigen festival in de Kidz Village.”

Velen keken raar op toen De Groote voor een gratis verhaal koos. “Achteraf gezien hebben we juist daardoor onze tweede adem gevonden. De bezoekersa­antallen die we sindsdien halen, bewijzen ons gelijk.” Bij Sfinks Mixed zijn het grote geld en de zoektocht naar winstbejag niet aan de orde. “Wij hebben geen aandeelhou­ders die we tevreden moeten houden. Ook de drang om gekke dingen te doen, bestaat hier niet. Sfinks Mixed is organisch gegroeid. Wij hoeven alleen maar te volgen.”

Toch lukt het De Groote ieder jaar om uit te pakken met een kwalitatie­f hoogstaand­e affiche. “Slim en geduldig zijn, luidt vaak de boodschap. Vorig jaar scoorde Baloji met L’Hiver Indien een enorme zomerhit. Het opbod om hem toen te boeken, was groot. Maar daar doen we niet aan mee. Wij wachten liever een jaar en brengen hem dan naar Boechout.” Met Les Négresses Vertes staat er nog een knaller op Sfinks. “Op het toppunt van hun roem, bijna 30 jaar geleden, speelden ze hier de tent plat. Mensen die er toen bij waren, weten nog heel goed wat ik bedoel.” Na de dood van zanger en frontman Helno werd het stil rond de Franse band. “Maar nu staan ze er opnieuw. Die mannen zijn ons niet vergeten en komen graag terug naar hier.” Ook Habib Koité & Bamada, de grootste popster uit Mali, en Anthony B, een reggaester in Jamaica, maar ook ver daarbuiten, spelen ongetwijfe­ld voor een volle tent. “Maar het optreden waar ik het meest naar uitkijk is dat van het Senegalese Orchestra Baobab,” geeft De Groote toe. “We trachten deze iconische West-Afrikaanse band al jaren naar hier te krijgen, maar dat was ons tot op vandaag nog nooit gelukt. Ik raad iedereen aan zondag om 17u present te zijn in de concertten­t.” Ook het Braziliaan­se dj-duo Tropkillaz zou wel eens voor een volkstoelo­op kunnen zorgen. ”

Sfinks Mixed staat ook bekend als een duurzaam festival. “Al in 2015 wonnen we de GroenVent Award van OVAM voor onze inspanning­en. We slagen erin om dit festival met minder dan 0,3 kg afval per

bezoeker

Patrick De Groote,

Organisato­r

"Sfinks Mixed is organisch gegroeid. Wij hoeven alleen maar te volgen"

per dag te organisere­n. Dat is vijf keer minder dan het festivalge­middelde van 1,5 kg per bezoeker.” Vanaf 2020 is er een Europese richtlijn voor het verplicht werken met ruilbekers. “Waarom wachten tot dan? . Op het terrein hebben we bekerpunte­n. Daar kan iedereen zijn beker inruilen tegen één euro of een consumptie­bon.” Of De Groote

nog lang doorgaat als organisato­r van Sfinks? “Ik ben zelf niet belangrijk. Het team is veel belangrijk­er.” Ieder jaar melden zich ruim tweeduizen­d vrijwillig­ers. “Maar we zijn nog altijd op zoek naar helpende handen. Wie zin heeft, mag zich steeds melden.”

www.sfi nks.be

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK FOTO KOEN BAUTERS FOTO PATRICK VAN DYCK FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Ook de kinderen worden niet vergeten.
DJ’s horen er de laatste jaren op Sfinks ook bij. Organisato­r Patrick De Groote tijdens de opbouw van Sfinks Mixed.
FOTO PATRICK VAN DYCK FOTO KOEN BAUTERS FOTO PATRICK VAN DYCK FOTO PATRICK VAN DYCK Ook de kinderen worden niet vergeten. DJ’s horen er de laatste jaren op Sfinks ook bij. Organisato­r Patrick De Groote tijdens de opbouw van Sfinks Mixed.
 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Ambiance in de tent.
FOTO KOEN BAUTERS Ambiance in de tent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium