Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maatwerk groeit door krapte op reguliere arbeidsmar­kt

Werminval in Merksem creëert 72 jobs in vier jaar tijd

- CHRISTOF WILLOCX

Het Merksemse maatwerkbe­drijf Werminval heeft deze maand zijn vijfhonder­dste werknemer aangeworve­n. Sinds 2015 zijn er 72 mensen bijgekomen, en het bedrijf heeft nog veel meer jobs in de aanbieding.

Maatwerkbe­drijven, die vroeger bekend stonden als beschutte werkplaats­en, hebben de wind in de zeilen. In april dit jaar keurde het Vlaams Parlement een investerin­g van tien miljoen euro goed om vierhonder­d extra jobs in de sector te creëren. De overheid betaalt 45% of 60% van de loonkosten voor de werknemers, om het productivi­teitsverli­es te compensere­n.

“Er is steeds meer vraag naar onze diensten, omdat bedrijven door de krapte op de arbeidsmar­kt heel moeilijk laaggescho­olden vinden. Daarom besteden ze verschille­nde taken aan ons uit”, zegt Caroline Vernieuwe, commerciee­l directeur van Werminval. “We hebben onze groei ook te danken aan de diversitei­t van de diensten die we aanbieden. Onze mensen drukken bijvoorbee­ld naamkaartj­es en reclamefol­ders in onze drukkerij, doen tuinonderh­oud bij particulie­ren, kmo’s en openbare besturen en verzenden reclamebri­even naar het klantenbes­tand van bedrijven.”

Flexibilit­eit

“Die flexibilit­eit geldt natuurlijk alleen voor de mensen die dat aankunnen: ongeveer een vijfde van onze werknemers verandert binnen ons bedrijf geregeld van job.”

Glen Franken (28) werkt al negen jaar voltijds voor Werminval. “Deze week doen mijn collega’s en ik groenonder­houd in opdracht van de gemeente Brecht”, zegt Glen. “We snoeien hagen en rijden het gras af. Ik heb in de voorbije jaren ook al de dokken proper gemaakt in de Antwerpse haven, goederen klaargezet voor een transportb­and in een bedrijf en kartonnen displays geplooid.”

Jobdag

Werminval heeft met die flexibele aanpak al zodanig veel opdrachten binnengeha­ald, dat het in mei voor het eerst een jobdag heeft georganise­erd. “Daar zijn 120 mensen

op afgekomen”, zegt Caroline Vernieuwe. “Sinds dat evenement zijn er al zeventien operatoren bij ons gestart. Daarnaast zijn er veertig bezoekers van die jobdag die ook nog kans maken op een job bij ons. Tegen eind 2020 willen we alle banen waarvoor we van de overheid een subsidie krijgen, hebben ingevuld.”

Het ultieme doel is dat de werknemers van maatwerkbe­drijven doorstrome­n naar een job op de reguliere arbeidsmar­kt. Maar volgens sectororga­nisatie Groep Maatwerk slaagt minder dan 1% van de werknemers daarin, omdat het werkritme in de privésecto­r erg hoog ligt.

Glen Franken wil zijn kans alvast wagen. “Ik heb enkele weken geleden samengezet­en met VDAB, maar we hebben beslist om nog even te wachten met een sollicitat­ie”, zegt Glen. “Ik zou eerst nog een beetje moeten sparen. Nu krijg ik korting op de huur van een appartemen­t omdat ik voor Werminval werk. Als ik aan een gewone job geraak, zou die korting wegvallen.”

Als het niet lukt, is dat volgens Caroline Vernieuwe ook niet erg. “Een job bij een maatwerkbe­drijf verhoogt de eigenwaard­e van mensen. Al hoop ik dat ons bedrijf in de toekomst niet meer nodig is. Het zou veel beter zijn om gewone bedrijven te subsidiëre­n om deze mensen aan te werven, zodat werknemers met én zonder beperking elke dag met elkaar in contact komen.”

Caroline Vernieuwe Werminval ‘‘Het zou beter zijn om gewone bedrijven te subsidiëre­n zodat werknemers met én zonder beperking elke dag met elkaar in contact komen.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Glen Franken van Werminval snoeit een haag in Brecht. Hij voelt zich stilaan klaar voor een job op de reguliere arbeidsmar­kt.
FOTO MIA UYDENS Glen Franken van Werminval snoeit een haag in Brecht. Hij voelt zich stilaan klaar voor een job op de reguliere arbeidsmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium