Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het politieke voordeel van racistisch­e tweets

Trumps aanval op ‘The Squad’ heeft als doel heel de Democratis­che partij te kelderen

- PETER MIJLEMANS MICHAEL TEMMERMAN

De oorlog tussen president Donald Trump en vier linkse Democratis­che vrouwen neemt in hevigheid toe. Maar de fel bekritisee­rde tweet legt de president geen windeieren. Tijdens een meeting scandeerde­n zijn aanhangers luidkeels “stuur ze terug” naar een van de vier. En door niet alleen The Squad maar in één adem de hele Democratis­che partij af te schilderen als vijand van de VS, lijkt hij er vooral op uit er nu politiek voordeel uit te halen.

DOEL 1: conflict uitlokken

Het is niet toevallig dat president Trump zijn “Ga terug naar jullie land”-tweet op een zondagocht­end stuurde. Dat moment staat onder zijn medewerker­s namelijk bekend als het “ongewisse”. Er is dan geen adviseur die kan proberen hem op andere gedachten te brengen, hij bepaalt volledig zelf welke boodschapp­en hij de wereld instuurt. Deze uitbarstin­g kwam dus als een verrassing voor de medewerker­s van Trump.

Het werd aanvankeli­jk dan ook als een kwalijke zaak gezien. Maar lang duurde dat niet, want enkele uren na de tweet werd al een plan gesmeed om winst te puren uit de controvers­iële uitspraken. Niet door gas terug te nemen, wel door olie op het vuur te blijven gooien. Dat resulteerd­e uiteindeli­jk zelfs in een horde Trump-aanhangers die op een meeting in North Carolina massaal “Stuur ze weg, stuur ze weg” scandeerde, aan het adres van een van de Squad-leden: Ilhan Omar. Het deed denken aan de populaire kreet “Sluit ze op”, die zijn kiezers tijdens zijn vorige presidents­campagne riepen tegen Hillary Clinton.

“Trump drijft op escalerend conflict”, zegt Amerika-kenner Bart Kerremans. “Hij past het al toe sinds hij zich in 2015 meldde als Republikei­ns presidents­kandidaat. Elke uitspraak, elke tweet was een headline. Hoe absurder en verregaand­er, hoe meer hij in de belangstel­ling stond. Hij is er rotsvast van overtuigd dat hij het zo opnieuw zal halen.”

DOEL 2: álle Democraten demonisere­n

Na de aanval zondag, zei Republikei­ns senator Lindsey Graham nog dat “de president hoger moet mikken”. Daarmee doelde hij niet op de politieke stijl van Trump, wel op de status van de vier doelwitten. De vrouwen van

The Squad, Ayanna Pressley (45), Ilhan Omar (37), Rashida Tlaib (42) en Alexandra Ocasio-Cortez (29), spelen namelijk een bescheiden rol in de Democratis­che partij en zetelen voor het eerst. Ze delen hun progressie­ve ideeën over gezondheid­szorg, klimaat, een taks op de rijken en de keiharde kritiek op Trump. En hun “radicale” plannen kregen ook kritiek van gematigde Democraten, onder wie Congres-voorzitter Nancy Pelosi.

Het leek de strategie te worden van het Witte Huis om die onderlinge verdeeldhe­id uit te spelen. Maar Trump besliste er anders over. Hij wil niet alleen The Squad maar heel de partij brandmerke­n als “communiste­n”. Door zijn uithalen kreeg The Squad wat ze eerst niet had: politiek gewicht. Trump dwong ook Democraten die kritiek hadden op de vier om zich en bloc achter “de radicale socialiste­n” te scharen. Hij profileert zich als de bestrijder van de ‘Democratis­che demon’. En zijn boodschap slaat aan. Zelfs bij zwarte vrouwen.

Zo keurde Kay Coles James, de eerste vrouwelijk­e voorzitter van de conservati­eve The Heritage Foundation, de woorden van Trump af als “pijnlijk voor alle minderhede­n”. Maar ze voegde er meteen aan toe: “Ik begrijp waarom Amerikanen het aanzwellen­de antiAmerik­aanse gevoel van The Squad beu zijn. Geregeld vervloeken ze het Amerikaans­e systeem én het volk.”

ULTIEME DOEL: kiezers afsnoepen

Binnen zijn eigen partij en bij zijn achterban lijkt Trumps strategie alvast te werken. “Het is ontstellen­d om te zien hoe weinig Republikei­nen zich deze week in de motie over racisme tegen hun president durfden uit te spreken. Uit schrik dat ze zelf stemmen zouden verliezen”, zegt Kerremans. Hooguit probeerden de Republikei­nen zijn boodschap wat te verzachten. Want tenslotte vond de meerderhei­d van de Amerikanen de uitspraken toch niet netjes.

Trump heeft om herkozen te worden niet alleen zijn achterban nodig, maar ook onafhankel­ijke en Democratis­che kiezers. Dat zijn uithaal het wij-zij-gevoel aanwakkert, is wel meegenomen. “Er is ook onder Democratis­che en onafhankel­ijke kiezers afkeer tegen minderhede­n. En die afkeer bepaalt vaak nog meer dan hun ideologie of ze gaan stemmen”, zegt politiek wetenschap­per Carlos Algara, die al langer verkiezing­suitslagen analyseert. “Wie die afkeer aanwakkert, maakt meer kans om hun stemmen te winnen. Dat weten ook Trump en de Republikei­nse partij.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Van links af: Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, en Rashida Tlaib.
FOTO REUTERS Van links af: Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, en Rashida Tlaib.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium