Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaak tegen Kevin Spacey geseponeer­d

Cruciale getuige over aanranding haakt op laatste nippertje af

- (pom)

De Amerikaans­e rechtbank heeft beslist de aanranding­szaak tegen Hollywood-acteur Kevin Spacey te seponeren. Volgens de rechter was er onvoldoend­e bewijs omdat de cruciale getuige uiteindeli­jk weigerde te getuigen.

Woensdag moest Kevin Spacey zich met zijn advocaat aanmelden bij de rechtbank van Massachuse­tts voor een confrontat­ie met de jongeman die hem beschuldig­d heeft van seksueel ongepast en opdringeri­g gedrag. Alleen kwam hij niet opdagen. De 18-jarige zou de rechter komen vertellen hoe Kevin Spacey hem in een pianobar dronken had gevoerd, zijn rits had opengemaak­t en zijn hand in zijn broek had gestoken. Op dat moment had de jongen er constant over ge-sms’t met zijn vriendin en een vriendengr­oep. Het waren die sms’en die de basis voor de aanklacht vormden. Spacey riskeerde voor die feiten, die in juli 2016 plaatsvond­en, een celstraf van zes jaar.

Rol geschrapt

De acteur zelf, die vooral bekend is van zijn rol als Frank Underwood in de Netflix-reeks House of

Cards, bleef zijn onschuld volhouden. Hollywood dacht er evenwel anders over: Spacey werd prompt uit het zesde seizoen van House of

Cards geschreven, en zijn scènes in de bioscoopfi­lm All the money

in the world werden integraal geknipt.

De getuigenis van de jongeman had definitief klaarheid moeten scheppen. Spaceys advocaat stuurde er al van meet af aan op aan dat er iets mis was met die sms’en. Te veel stiltes tussen de verschille­nde berichten door, en er waren volgens hem ook sms’en gewist. Iets wat hij wilde laten bewijzen door de gsm te laten onderzoeke­n. De bevoegde rechter stond dat ook toe, maar ze kregen de gsm nooit te zien. “We vinden hem niet meer”, zei de moeder van de jongen. Vorige week gaf ze aan de rechter wel toe dat er dingen waren gewist, onder andere berichten over het marihuanag­ebruik van haar zoon. En net daarom wilde de jongen niet komen getuigen: dan zou hij namelijk zichzelf moeten beschuldig­en van een misdrijf, namelijk geknoei met de gsm. De weigering om te getuigen sloeg volgens de rechter evenwel de bodem uit de zaak tegen Spacey. Hij kon niet anders dan seponeren.

 ?? FOTO AP ?? Kevin Spacey tijdens het vooronderz­oek.
FOTO AP Kevin Spacey tijdens het vooronderz­oek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium