Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wraak omdat ze “zijn ideeën hadden gestolen”

Minstens 33 doden en 36 gewonden bij aanslag op animatiest­udio

- WOUT DESMYTERE

In het Japanse Kyoto werd de animatiest­udio Kyoto Animation donderdago­chtend getroffen door een brand. 33 mensen lieten daarbij het leven, 36 raakten gewond. Het vuur werd aangestoke­n door een 41-jarige man, die de studio ervan beschuldig­t zijn ideeën te hebben gestolen.

“Ga dood!”, riep hij. “Jullie gaan allemaal sterven!” Om halftien ’s ochtends werd het personeel van de animatiest­udio Kyoto Animation opgeschrik­t door een razende man. Hij had een jerrycan benzine vast en goot die in de gangen uit. Niet veel later stond de hele buurt in rep en roer. Zwarte en witte rookwalmen omhulden de studio. Buurtbewon­ers hoorden ontploffin­gen.

De zeventig aanwezigen in de studio moesten vluchten voor hun leven, maar de nooduitgan­gen waren geblokkeer­d. De politie en brandweer waren snel ter plaatse. Ze moesten 35 bluswagens inzetten om het vuur onder controle te krijgen. Negentien mensen probeerden via de trap het dak te bereiken, maar kwamen daar nooit aan. Een aantal slachtoffe­rs werden door de brandstich­ter besproeid met benzine en zijn levend verbrand.

Pas toen de laatste vlammen waren gedoofd, werd duidelijk hoeveel schade het vuur had aangericht. De gevel van de studio was bijna volledig verkoold. De brand eiste minstens 33 levens en liet 36 zwaargewon­den achter, van wie verschille­nde in kritieke toestand.

Brandstich­ter gewond

De brandstich­ter raakte zelf ook gewond. In de chaos tijdens de brand probeerde hij te vluchten, maar de politie had hem snel te pakken. Tijdens zijn arrestatie riep hij volgens getuigen dat hij boos was op de studio “omdat ze zijn ideeën gestolen hadden”. Aangezien de man naar het ziekenhuis moest om zijn wonden te laten verzorgen, werd hij nog niet verder ondervraag­d.

Hideaki Hatta, directeur van Kyoto Animation, zei in een persberich­t dat het bedrijf niet lang geleden doodsbedre­igingen had ontvangen. “Ze waren gericht aan ons kantoor en de verkoopafd­eling”, vertelt Hatta. “Mijn bedrijf is altijd oprecht geweest. Waarom koos hij ervoor zulk geweld te gebruiken?” Of de bedreiging­en van de brandstich­ter kwamen, is nog niet duidelijk. Intussen is wel bekend dat de man een strafblad heeft. In 2012 pleegde hij een gewapende overval op een winkel.

Steunbetui­gingen

Het bedrijf kreeg al steunbetui­gingen vanuit allerlei hoeken. Premier Shinzo Abe noemde de daad “te gruwelijk voor woorden”. Zowel de Chinese als de Franse ambassade in Japan betuigde haar medeleven. Japanners tweetten massaal onder de hashtag #PrayForKyo­to. Een Westerse animatiest­udio startte zelfs met een actie om geld in te zamelen voor de studio.

Hideaki Hatta

Direteur Kyoto Animation

‘‘Mijn bedrijf is altijd oprecht geweest. Waarom koos hij ervoor zulk geweld te gebruiken?’’

Van de vierhonder­d animatiest­udio’s in Japan is Kyoto Animation niet de grootste of populairst­e, maar veel mensen dragen haar een warm hart toe. Het bedrijf scoorde hits met animatiese­ries als K-On! en The Melancholy of Haruhi Suzumiya.

 ?? FOTO REUTERS ?? De uitbranden­de animatiest­udio.
FOTO REUTERS De uitbranden­de animatiest­udio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium