Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opwarmen aan het MAS

Honderden festivalga­ngers bouwen internatio­naal feestje op Invited Antwerpen

- GREG VAN ROOSBROECK

Antwerpen kleurde gisteren nog een tint internatio­naler dan het al is. Aan de voet van het MAS verzamelde­n een paar duizend Tomorrowla­nd-gangers uit alle hoeken van de wereld voor Invited Antwerpen, het hors d’oeuvre van de vijftiende editie van Tomorrowla­nd.

Wie met vriend of vriendin een wedstrijdj­e vlaggen raden wilde houden, kon zijn hart ophalen op het Eilandje. Zo ongeveer iedere Tomorrowla­nd-bezoeker had zoals elk jaar zijn nationale driekleur over de schouders gedrapeerd. Ja, de Spaanse zou u wel herkennen. En met dat Canadese geval moet het ook nog net lukken. Maar Qatar is voor de meeste mensen al een pak moeilijker, als we Lilly en Laurent mogen geloven. De afgelopen uren hebben de twee dertigers uit het Arabische emiraat wel twintig keer de vraag gekregen voor welk land de wit met paarsbruin­e kleurcombi­natie staat.

“Eigenlijk zijn we niet eens Qatarezen”, geeft Lilly toe. “Maar we wonen er wel voor ons werk. Daarom dat we de vlag toepasseli­jk vonden.” Welke nationalit­eit dan wel op hun paspoort staat? “Ikzelf ben Filipijnse”, zegt Lilly. “En Lolo

(Laurent dus, red.) is Fransman.”

Die laatste lacht en zegt dat Antwerpen thuiskomen is. “De gebouwen zijn een beetje zoals in Parijs en de mensen spreken ook Frans.

Kan niet beter, toch?”

Huwelijksr­eis Lilly en Lolo zijn al twee weken in Europa en naarstig bezig aan

hun huwelijksr­eis. Ze zijn al gestopt in Barcelona, Parijs en Amsterdam. Hun eerste editie Tomorrowla­nd in Boom moet de kroon op het werk worden. En dat verwachten ook Andres en Rafael, twee Colombiane­n uit Bogota die met grote ogen naar het podium staan te kijken. Ze zijn nog nooit op Tomorrowla­nd geweest, maar weten nu al dat het een ongeloofli­jke belevenis zal worden. “Het wordt het beste feest van mijn leven”, zegt Rafael zelfs. “Ik heb jarenlang filmpjes bekeken op internet. Het kan gewoon niet mislopen.”

Andres weet dat ook het Belgische bier voor onvergetel­ijke momenten zal zorgen. De twee Zuid-Amerikanen, 29 en 30 jaar, hebben ook al twee bakjes Belgische frieten naar binnen gewerkt. Van inburgeren gesproken.

Gratis cava

De foodtrucks die de organisati­e voorzien had, waren welkom. Net als de gratis glazen cava. Het gros van de aanwezigen had er al een bewogen dag opzitten. Met onder meer een lunch op het Steenplein, een selfie aan de Sint-Carolus Bor

romeuskerk en een stop aan de geheime tuin van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l. Mathilda, Sarah, Zoë en Amanda uit China zijn er nog van onder de indruk.

“Het ziet er helemaal anders uit dan bij ons”, zegt Amanda uit Beishan, een klein dorp in het oosten van China. “En het is prachtig. Ook al ben ik al meerdere keren in Europa geweest.”

Amanda heeft veertien uur gevlogen, twee glazen cava vast en wil voor de aardigheid ook de

Chinese namen van haar vriendinne­n opsommen.

Maar dat noteren, is monnikenwe­rk. Onderweg naar de uitgang geeft ze dan maar haar favoriete dj’s mee.

“Paul Kalkbrenne­r, Armin Van Buuren en Hardwell!”

Het zal het Britse

vlaggetje op het aanpalende Falconplei­n worst wezen. Dat draait nieuwsgier­ig de Verversrui in.

 ??  ??
 ??  ?? Amanda (helemaal rechts) en de rest van haar Chinese bende. FOTO VICTORIANO MORENO
Amanda (helemaal rechts) en de rest van haar Chinese bende. FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Laurent en Lilly komen helemaal uit Qatar.
FOTO VICTORIANO MORENO Laurent en Lilly komen helemaal uit Qatar.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Colombiane­n Rafael en Andres hebben er zin in.
FOTO VICTORIANO MORENO Colombiane­n Rafael en Andres hebben er zin in.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium