Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gele hesjes met een Dalí-masker

Spaanse reeks ‘La Casa de Papel’ start derde seizoen

-

Meesurfen op de tijdgeest, de makers van

La Casa de Papel kunnen het als geen ander. Nu de gele hesjes niet van de barricaden zijn te slaan, legt de aanhef van het derde seizoen nog sterker de nadruk op het aanzwellen­de burgerprot­est tegen de overheid. Wij mochten al proeven van de eerste drie aflevering­en van het derde seizoen dat vandaag op Netflix start. En wat had u gedacht: als crimineel voor de goede zaak beraamt El Profesor opnieuw een overval.

Herinnert u zich wat voorafging in La Casa

de Papel? Een groep bankrovers overvalt de Spaanse Nationale Munt waar ze euro’s drukt en slaagt erin met een miljardenb­uit weg te komen. Einde verhaal, zou je denken, maar Netflix laat een kip die gouden eieren legt niet zomaar met pensioen gaan.

La Casa de Papel groeide onverwacht uit tot een wereldwijd fenomeen en de Dalí-maskers van de overvaller­s werden net als de fluohesjes een symbool van protest. Netflix trok bedenker Álex Pina dan ook zo lang aan zijn mouw tot de man alsnog een vervolg uit zijn pen perste.

Dat begint op een Caribisch eilandje waar Tokio en Rio in azuren wateren en onder wuivende palmen genieten van hun rijkdom. Ze leven van de liefde en het enige wat hun dagen verstoort, is de kokosnoot die weleens uit de palmboom durft te vallen waaronder je ligt te dutten. Maar na twee jaar wil Tokio weer onder de mensen komen en ze laat haar geliefde Rio achter op het eiland, zij het niet zonder een satelliett­elefoon mee te nemen waarmee ze elke dag om klokslag zes uur contact met elkaar kunnen houden. Rio is ervan overtuigd dat de telefoon nergens geregistre­erd staat, maar je voelt van mijlenver aankomen dat hij zich vergist. Resultaat: voor hij joder kan zeggen – Spaans voor fuck – ziet hij boten van interpol op zijn eilandje afstevenen. Aangezien je niet ver loopt op een eiland dat je in één shot op een tv-scherm krijgt, wordt hij in de boeien geslagen.

Bankkraak als verzetsdaa­d

Tokio wordt uiteraard ook opgespoord, maar zij ontkomt en legt opnieuw contact met El Professor. De manier waarop, verraadt dat Álex Pina heeft gezwoegd om dit derde seizoen op de sporen te krijgen. In amper vijf minuten staat Tokio ergens in Thailand en het wordt nog onwaarschi­jnlijker wanneer ook andere bendeleden zoals Nairobi en Denver plots staan te luisteren naar de speech waarmee El Professor een nieuwe overval rechtvaard­igt. Hij pleit voor het bevrijden van Rio en tegelijk hamert hij erop dat de nieuwe roof een statement van verzet moet worden. Tegen wat wordt behoorlijk vaag gehouden: elke kijker kan daar zijn eigen ongenoegen­s invullen.

Geen huis van papier meer

Dé hamvraag is echter hoe La Casa de Papel het een heel seizoen lang boeiend houdt met de nieuwe roof. Eentje die in wezen niet zoveel verschilt en nog een stuk onrealisti­scher is dan het drukken van enkele miljarden euro’s in de kelders van de Koninklijk­e Munt. Daaraan dankt La Casa de

Papel – letterlijk ‘het huis van papier’ – overigens zijn titel. Eentje die in seizoen drie niet langer de lading dekt, want nu heeft El Professor zijn zinnen gezet op een voorraad goud.

Hoe die in gevaar komt, kregen we nog net te zien in de spectacula­ire derde aflevering, maar we vrezen voor het vervolg. Hoe fijn het weerzien met de personages en de uitstekend­e cast ook was.

JO DE RUYCK

La Casa de Papel, seizoen 3 nu op Netflix.

 ?? FOTO RR ?? Tokio schakelt de hulp van El Profesor opnieuw in.
FOTO RR Tokio schakelt de hulp van El Profesor opnieuw in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium