Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse choreograa­f werkt opnieuw samen met Beyoncé

Sidi Larbi Cherkaoui verzorgt danspassen voor soundtrack ‘The Lion King’

- REBECCA VAN REMOORTERE

Ze een onafscheid­elijk duo noemen is waarschijn­lijk net overdreven, maar Antwerps choreograa­f Sidi Larbi Cherkaoui en Beyoncé werken ondertusse­n al voor de vierde keer samen. Cherkaoui vloog met twee dansers uit zijn gezelschap Eastman naar Los Angeles om er met Queen B de videoclip op te nemen van Spirit, de soundtrack van The Lion King.

Wereldster Beyoncé leent haar stem aan leeuwin Nala in de remake van The Lion

King, vanaf nu te zien in de zalen. Beyoncé maakte ook de soundtrack en daar hoort een videoclip bij. De clip van Spirit toont beelden van de film afgewissel­d met shots van de zangeres en dansers. De Antwerpse choreograa­f Sidi Larbi Cherkaoui maakte die choreograf­ie, samen met JaQuel Knight, Beyoncés vaste choreograa­f, en regisseur Jake Nava.

“Met inspiratie uit het verhaal van The Lion King werkte ik aan dansfrasen gebaseerd op de natuur, de stroom van water en wind, en de ongrijpbar­e aanwezighe­id van onze voorouders in deze elementen”, zegt Cherkaoui. “Het is een geweldige ervaring om de visie van Beyoncé mee te onderschri­jven. Ik geloof echt in haar boodschap en in de magie die ze creëert wanneer ze haar ziel in een project legt.”

Ook Beyoncés dochter Blue Ivy was aanwezig op de set. Zij heeft een rolletje naast haar mama, in dezelfde jurk.

Cherkaoui werkte in 2016 voor het eerst samen met Beyoncé. Toen maakte hij een deel van de choreograf­ie voor het benefietco­ncert TIDAL X 1015. Een jaar later werkte hij mee aan haar optreden op de ceremonie van de Grammy Awards en in 2018 trok hij met Queen B en manlief Jay-Z naar het Louvre in Parijs voor de videoclip van Apeshit.

“Het was een privilege om te zien hoe Beyoncé de voorbije drie jaren evolueerde in haar creativite­it”, zegt Cherkaoui. “Het is enorm inspireren­d om deel uit te maken van haar team en om met getalentee­rde choreograf­en zoals JaQuel Knight samen te werken. Ik kreeg de onschatbar­e kans om mijn werk te delen met een nieuw publiek.”

Complete verrassing

Cherkaoui trainde eerst in België met de dansers van zijn gezelschap en trok daarna naar Los Angeles. Nick Coutsier (25), een Brusselse danser die drie jaar lang in Antwerpen woonde tijdens zijn opleiding moderne dans, reisde met hem mee. “Ik zou normaal meegaan naar Los Angeles om er samen met Larbi de dansers te trainen”, aldus Coutsier. “Pas daar aangekomen werd het duidelijk dat ik zelf ook zou mogen meedoen. Dat was een complete verrassing. Ik heb al wat commerciël­e opdrachten gedaan, maar ben een paar jaar geleden moderne dans gaan studeren om ook andere dingen te kunnen doen. Dat ik nu met Beyoncé in een videoclip sta, had ik nooit kunnen denken. En dan nog wel voor een film waarvan ik als kind enorme fan was.”

En is Coutsier zelf ook fan van Beyoncé? “Wie niet? Ik respecteer haar enorm op artistiek vlak en ook voor wat ze al heeft bereikt en waarvoor ze staat”, zegt Coutsier. “Beyoncé was altijd aanwezig bij de opnames, ze wil heel het proces volgen. Ze was heel beleefd en gedreven en de sfeer zat goed. Voor mij was het net iets spannender. Er stonden enorm veel getalentee­rde mensen op de set. Het was een gigantisch­e productie en er zijn heel veel mensen om tevreden te stellen: van de mensen van de film tot Beyoncé en de choreograf­en.”

Coutsier danst in de clip een duet met Josepha Madoki, een Franse danseres van Eastman. De twee komen op het einde van de clip heel duidelijk in beeld. “Ook dat wisten we niet op voorhand. Ik ben heel blij met het resultaat.”

Sidi Larbi Cherkaoui

Choreograa­f

“Het was een privilege om te zien hoe Beyoncé de voorbije drie jaren evolueerde in haar creativite­it.”

 ?? FOTO RR ?? Beyoncé danst in haar nieuwste videoclip op begeleidin­g van Cherkaoui.
FOTO RR Beyoncé danst in haar nieuwste videoclip op begeleidin­g van Cherkaoui.
 ?? FOTO RR ?? Josepha Madoki en Nick Coutsier van Eastman komen duidelijk in beeld.
FOTO RR Josepha Madoki en Nick Coutsier van Eastman komen duidelijk in beeld.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium