Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout vandaag naar AERTS PARADIJS?

Wout van Aert jaagt vandaag om 15.30u in tijdrit in Pau nieuwe Tourglorie na

- (lacht) JAN-PIETER DE VLIEGER

Wout van Aert (24) is als tijdrijder geen afgewerkt product én toch vertrekt hij vandaag in Pau als een van de grote favorieten. Geraint Thomas heeft dit jaar nog geen tijdrit gewonnen, Van Aert heeft er nog geen verloren. En dan stapte wereldkamp­ioen Rohan Dennis gisteren ook nog eens uit koers. “Een concurrent minder, ja.”

van Aert had zich als voorbereid­ing op de tijdrit geen betere etappe kunnen dromen dan die van gisteren. Een hele dag kon hij in spaarstand fietsen, rustig de Peyresourd­e en de Hourquette d’Ancizan omhoog aan “trainingst­empo”. Hij kwam Bagnères-de-Bigorre binnen in de allerlaats­te bus, meer dan 26 minuten achter ritwinnaar Simon Yates.

Na de etappe kreeg Van Aert meteen de vraag of hij nog wenste uit te rijden op de rollen, maar dat hoefde niet. “Uitrijden heb ik in de laatste zestig kilometer al gedaan”, oordeelde hij.

Aan de ploegbus zag Van Aert ook nog echtgenote Sarah De Bie terug, en zo was het helemaal een mooie dag.

Geen pure specialist­en

Onderweg, iets voorbij de bevoorradi­ng, had van Aert ook al te horen gekregen dat wereldkamp­ioen Rohan Dennis om onduidelij­ke reden uit de koers was gestapt. Het is maar zeer de vraag of die überhaupt fysiek en mentaal in staat was geweest om een toptijd te rijden in Pau, maar slecht nieuws was het natuurlijk niet. “Een concurrent minder, ja”, beaamde Van Aert.

Het forfait van Dennis bombardeer­t Van Aert meteen tot een van de grote favorieten vandaag, want wie verder nog?

Pure specialist­en zien we niet. Chad Haga won de afsluitend­e tijdrit in de Giro, maar hij is zelf de eerste om toe te geven dat een chrono op het einde van een grote ronde helemaal iets anders is dan eentje net voorbij halfweg. “Morgen staat iedereen nog

is er

relatief fris aan de start”, aldus Haga. “Zeker een powerhouse als van Aert.”

Tony Martin is viervoudig wereldkamp­ioen, maar zijn laatste titel gaat al terug tot in Qatar 2016 en hij heeft in de eerste helft van de Tour nog veel meer moeten werken dan ploegmaat Van Aert.

Bij Deceuninck - Quick.Step rijden natuurlijk Zwitserlan­drevelatie Yves Lampaert en hardrijder Kasper Asgreen rond, maar daar plaatse Van Aert zelf de kanttekeni­ng bij. “Die hebben hier ook al zoveel op kop moeten rijden.”

Zo lijkt het vandaag vooral een strijd tussen Van Aert en de klassement­smannen te worden. Geraint Thomas in de eerste plaats. Hij is tweevoudig olympisch kampioen ploegenach­tervolging en won in 2017 nog verrassend de openingsti­jdrit in de Tour. Alleen is het ook bij hem een heel stuk minder dit jaar: pas tiende in de chrono in Romandië en dertiende in de Ronde van Zwitserlan­d. En dat waren toch wedstrijde­n waarin Thomas wél stilaan in vorm aan de start stond.

Van Aert kan heel andere adelbrieve­n voorleggen.

“Alle drie de tijdritten waar ik dit jaar aan de start stond, heb ik ook gewonnen”, zo bracht hij fijntjes in herinnerin­g op de rustdag. Dat ging over de Dauphiné, over het BK en de ploegentij­drit in Brussel. Aan zelfvertro­uwen echt geen gebrek. “Natuurlijk wil ik vlammen”, zei hij bij de NOS. “Ik voel me nog altijd goed, dus ik zou niet weten waarom niet.”

Na 34 jaar nog eens een Belg?

Een overwinnin­g vandaag zou bevestigen dat Van Aert wereldtop is in het tijdrijden, terwijl hij in die discipline allesbehal­ve een afgewerkt product is. Zijn coach Mathieu HeijWout

”Alle drie de tijdritten waar ik dit jaar aan de start stond, heb ik ook gewonnen.” Wout van Aert

“Wout haalt nu al een heel hoog niveau als tijdrijder. Daar gaan we geen tien procent meer bij krijgen.” Mathieu Heijboer coach Wout van Aert

boer kan op eenvoudig verzoek wel een paar punten opsommen waarin Van Aert nog progressie kan maken.

“Wout moet meer ervaring krijgen, vooral nog meer leren om op zware parcoursen zijn positie vast te houden. Zoals alle renners heeft hij de neiging om zijn romp omhoog te brengen wanneer het echt zwaar wordt. Hij moet meer ervaring krijgen in het indelen.”

Heijboer gaat nog even door: “Zijn positie is zeker niet perfect, maar we hebben afgesproke­n dat we het nu zo doen en er niet meer aan sleutelen. In de winter gaan we wel weer finetunen in de windtunnel. De positie van zijn handen kan misschien nog beter en misschien krijgen we zijn ellebogen nog smaller.”

Aan al die punten moet Van Aert nog werken, maar het mag geen bezwaar zijn om vandaag – 34 jaar na Eric Vanderaerd­en – eindelijk opnieuw een Belgische winnaar te hebben in een Tourtijdri­t.

“Alles wat ik net opsom, zijn details”, zegt Heijboer. “Wout haalt op dit moment natuurlijk al een heel hoog niveau als tijdrijder. We gaan er geen tien procent meer bij krijgen. Dan zou het helemaal te gortig worden.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Stig Broeckx moedigt Wout van Aert aan.
FOTO'S PHOTO NEWS Stig Broeckx moedigt Wout van Aert aan.
 ??  ?? 16 BLZ.
16 BLZ.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium