Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V, N-VA en Open Vld willen straffen voor gevangenis­ontsnappin­g

- (mkm, mvdr, pl)

In de gevangenis van Ruiselede is gisteren opnieuw een gedetineer­de kunnen ontsnappen, de vierde ontsnappin­g in twee weken. Momenteel zijn gedetineer­den niet strafbaar als ze de gevangenis ontvluchte­n. Zowel CD&V, N-VA als Open Vld willen ontsnappin­gen voortaan wél bestraffen.

De gedetineer­de (49) ontsnapte gisteren uit de gevangenis van Ruiselede. Ver raakte de man echter niet, kort na 21u kwam het bericht dat hij ingerekend werd. Hij werd opnieuw aangehoude­n en verblijft in een politiecel.

Niets onwettigs

Ontsnappen uit de gevangenis is volgens de huidige wetgeving niet strafbaar. Alleen diegenen die geweld gebruiken of bedreiging­en uiten, riskeren een bijkomende vervolging of gevangenis­straf. Ook zij die helpen met de ontsnappin­g, kunnen vervolgd worden. In theorie heeft de gedetineer­de, die donderdag uit Ruiselede ontsnapte, dus niets onwettigs gedaan.

Ontslagnem­end minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daar veranderin­g in brengen. “Het ontwerp van een nieuw Strafwetbo­ek voorziet wel in een dergelijke strafbaars­telling”, verklaarde hij woensdag in de Commissie Justitie. Geens zou het goed vinden mocht het nieuwe wetsvoorst­el er straks doorkomen.

Het nieuw Strafwetbo­ek werd ingediend op het einde van de vorige legislatuu­r, maar na de val van de regering kwam de definitiev­e beslissing er niet meer door. N-VA sluit zich alvast aan bij het plan om ontsnappin­gen strafbaar te maken. “Wij zijn absoluut voorstande­r”, zegt Sophie De Wit (N-VA). “We moeten gedetineer­den ervan weerhouden dat ze dit proberen te doen. Door de ontsnappin­gen strafbaar te stellen, ontraad je hen en voorkom je ook bijkomende strafbare feiten zoals geweld tegen cipiers.”

Niet alleen CD&V en N-VA zijn het voorstel genegen, ook Open Vld springt op de kar. Katja Gabriels zegt dat de partij gisteren besliste om een oud wetsvoorst­el daarover opnieuw op de agenda te plaatsen. In dat oud wetsvoorst­el was er sprake van bijkomende straffen van zes maanden tot drie jaar opsluiting.

 ?? FOTO BELGA ?? Koen Geens.
FOTO BELGA Koen Geens.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Sophie De Wit.
FOTO ISOPIX Sophie De Wit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium