Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De tijdrit voor de tijdrit

Dertig minuten fietsen, een dag vol planning: zo organisere­n renners en ploegen zich vandaag

- WIM VOS HUGO COOREVITS JAN-PIETER DE VLIEGER

Een halfuur. Veel langer zal de tijdrit in Pau voor de meesten vandaag niet duren. Maar aan dat ritje tegen de klok gaat een minutieuze planning vooraf. Ontbijten, verkennen, opwarmen, zelfs dat laatste hapje rijst: alles is strikt getimed. Een blik op het tijdritpro­cotol in de Tour.

9.00u Opstaan

Een ochtendapp­el is er niet: wie wil uitslapen, kan dat gewoon doen. De eerste renner, Yoann Offredo van Wanty - Gobert, start sowieso pas om 14.00u. De meeste renners zullen vandaag opstaan om 9.00u, wat min of meer de vaste routine is in de Tour. Ook bij het ontbijt gelden nog geen stringente richtlijne­n. Alleen dit: renners die vroeg hun tijdrit starten, ontbijten later en uitgebreid­er. “Omdat zij nadien niet meer eten”, aldus Kevin De Weert, performanc­e manager bij Soudal Lotto. “Voor de toppers volgt door hun late startuur wel een extra maaltijd.”

Stress of haast in deze vroege uren wordt absoluut vermeden. Ook voor de mindere goden. “Voor veel renners is de tijdrit een halve rustdag en daar willen we zo veel mogelijk gebruik van maken.”

10.00u Losrijden

Renners die vol mikken op winst in de tijdrit zitten ’s

ochtends snel op de fiets. Mathieu Heijboer, tijdritexp­ert van Jumbo - Visma, geeft aan dat Wout van Aert de gewoonte heeft om nog voor de verkenning “een half uurtje los te fietsen”.

Routine is dat niet. De meeste renners zitten pas bij de verkenning voor het eerst op hun tijdritfie­ts. Eén enkele topper zal de voorbije dagen na de dagelijkse etappe wel op zijn tijdritfie­ts ‘losgereden’ hebben. Kwestie van alvast weer een beetje te wennen aan de specifieke houding en spierbelas­ting op een tijdritfie­ts.

11.00u Verkenning

De precieze timing van de verkenning hangt af van wanneer de organisati­e het parcours openstelt. In de Tour moet eerst de befaamde publicitei­tskaravaan passeren, waardoor al zeker niemand kan verkennen voor 10.00u. Door de band gaan teams zo’n drie uur voor de start op het parcours. Bij Soudal Lotto hebben Wellens, Benoot en De Gendt – voor wie de tijdrit een klein doel kan zijn – dinsdag op de rustdag ook al een filmpje van het parcours gekregen. Dat is De Weert in mei al komen opnemen in Pau. Aan wedstrijds­nelheid heeft hij het parcours vanuit de auto gefilmd. Bij de verkenning vanochtend dragen de renners een oortje. De Weert geeft commando’s op basis van zijn eigen gefilmde verkenning. “Nadien overleggen we dan allemaal samen in de bus. Soms kan een bocht waarvan ik dacht dat je hem vol kon nemen, toch niet vol genomen worden. Dan wordt dat aangepast. De commando’s na de verkenning zijn de definitiev­e commando’s.” Onder meer Deceuninck Quick.Step hanteert dezelfde procedure.

3,5 uur voor start Laatste maaltijd

Een universele spelregel: maximaal 3,5 uur voor hun tijdrit eten de renners hun laatste maaltijd. De vaste ingrediënt­en: rijst of pasta, kip of een eitje.

“Sowieso iets lichts”, zegt Tom Steels, ploegleide­r van

Deceuninck - Quick.Step. “Nadien worden alleen nog gelletjes en dorstlesse­rs gebruikt.”

1,5 uur voor start Vertrek naar de start

Alle teams verblijven vandaag in hotels dicht bij de start in Pau. Renners bepalen individuee­l hoe ze naar de start gaan. Vroege vertrekker­s gaan vaak mee met de teambus, latere vertrekker­s doen dat per volgwagen of gewoon met de fiets. “Hier is de vuistregel: iedereen zorgt dat hij anderhalf uur voor vertrek zeker op de bus is. Zodat ze geen bijkomende stress krijgen”, zegt Steels.

Renners hebben elk hun eigen manier om de tijd te doden op de bus. Sommige kijken films of luisteren muziek. Wout van Aert neemt altijd wat koffietjes mee, aldus Heijboer. Onder meer Soudal Lotto en Deceuninck Quick.Step hebben op de rennersbus een drietal slaapplaat­sen. Wie dat wenst, kan hier rusten. “Dan Martin (ex-renner van

Quick.Step, red.) was soms een halfuur voor zijn tijdrit nog aan het slapen”, zegt Steels.

30 minuten voor start Opwarming

Renners hebben een vast opwarmprot­ocol. Voor Van Aert is dat precies hetzelfde als voor een veldrit. “Het duurt een kwartiertj­e’, zegt Mathieu Heijboer. “Wout kan het ondertusse­n wel dromen.”

Ook bij de renners van Soudal Lotto is de timing strak. Exact 30 minuten voor hun tijdrit start de opwarming op de rollen. Duur: precies achttien minuten.

“Behalve voor De Gendt”, aldus De Weert. “Van hem is bekend dat hij niet opwarmt.”

Bij Deceuninck - Quick.Step start de opwarming drie kwartier voor de start. Steels: “Je zet spanning op je benen, laat de spieren warmdraaie­n en je jaagt je hartslag omhoog. Soms tot tegen het 150 tot 180 hartslagen per minuut.”

Opzet: aan het eind van de opwarming ligt de intensitei­t net zo hoog als in de tijdrit.

Een paar minuten voor de start Lang genoeg wachten

De ene renner neemt nog een gelletje, een andere doet zijn schoenover­trekken nog aan op de bus. Veel wordt er niet meer gezegd. De Weert: “Een renner als Tim Wellens doet meestal nog even een ijsvest aan tot vlak voor de start.”

Nadien gaat het direct naar start. “Officieel moet je een kwartier voor je vertrektij­d er zijn”, aldus Steels. “In realiteit is het vaak minder dan tien minuten.”

Het ultieme vertrek naar de start, is delicaat. “Je wil zo lang mogelijk in beweging zijn en dus zo laat mogelijk van de rollen”, zegt Heijboer. “Maar je wil geen extra stresstijd.”

Na de tijdrit Massage en vroeg eten

Na de tijdrit kunnen de renners vandaag per fiets zelf terugkeren naar het hotel. Tenzij ze naar de dopingcont­role moeten of al dan niet tijdelijk in de ‘hot seat’ zitten met de snelste tussentijd. “Mocht dat voor Wout zo zijn, dan zorgen we er zeker voor dat hij ter plaatse rollen heeft om uit te rijden”, zegt Heijboer.

In het hotel volgt zo snel mogelijk een massage en gaan de renners doorgaans ook vroeg aan tafel. Kevin De Weert: “Zeker in de Tour, waar je doorgaans heel laat aan tafel zit, proberen we op de dag van de tijdrit al om 19.00u te eten. Een extra luxe.”

Ook hier geldt: de renners zo veel mogelijk rust geven.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium