Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop boven op de Tourmalet mijn bollen nog te hebben”

-

Het begon als een gimmick in de etappe naar Épernay, maar ondertusse­n is hij al zeker van elf opeenvolge­nde dagen Tourpodium. Leider in het bergklasse­ment Tim Wellens is in deze Tour bezig een heel apart nevenverha­al te schrijven. Om even te duiden: het was al van 1980 en JeanLuc Vandenbrou­cke geleden dat een landgenoot nog elf keer op een rij de bolletjest­rui droeg.

Wellens’ buit gisteren: opnieuw 11 punten, waardoor hij heel veel kans maakt om ook zaterdag bovenop de Tourmalet op het podium te staan. Naast de Tourmalet (25 punten) zijn er die dag met ook nog een col van eerste categorie (10) 35 punten in totaal te verdienen.

Van de klassement­srenners moet Wellens voorlopig nog geen gevaar verwachten. Het enige probleem is dat de Limburger zich kan laten verrassen door bijvoorbee­ld een herstelde Giulio Ciccone, de bergkoning van de Giro.

Wellens: “Het wordt een heel zwaar weekend waarin heel veel punten te verdienen zijn. In de etappe naar de Tourmalet wordt het heel moeilijk om iets mee te grabbelen. Die rit is nog geen 120 kilometer lang, ik denk dat alles naar de klassement­srenners zal gaan. Het is in mijn nadeel dat het kort en krachtig is.”

Zondag nieuwe kans

Thomas De Gendt miste gisteren de ontsnappin­g van de dag, maar volgens Wellens betekent dat niet dat zijn slaapkamer­genoot de bolletjest­rui heeft opgegeven.

“Het is niet omdat Thomas niet mee was dat hij er niet langer op focust. Soms ga ik mee zijn, soms gaat Thomas mee zijn. Wie mee is, probeert zo veel mogelijk punten te pakken. Het was trouwens een uur lang vechten om erbij te zitten. Pas dan lieten de ploegen van de klassement­srenners de vlucht rijden. Daarna focuste ik op de Peyresourd­e, waar ik voor Serge Pauwels als eerste doorkwam. Maar nog voor de Hourquette d’Ancizan ging mijn licht uit. Nu goed, als ik elke dag dit aantal punten kan sprokkelen, kan ik er best mee leven.”

Zondag tussen Limoux en Foix zijn er met drie cols van eerste en eentje van tweede categorie weer een pak punten te verdienen. Wellens doet er dan goed aan opnieuw in de juiste trein te zitten. Of… Thomas De Gendt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium