Gazet van Antwerpen Stad en Rand

13. Eupen

- THOMAS STANDAERT

Geen Luis Garcia meer en straks – volgens de algemene verwachtin­g – ook geen Hendrik Van Crombrugge meer aan de Kehrweg. KAS Eupen zal het dit seizoen moeten redden zonder de twee figuren die hen in de voorgaande drie seizoenen aan boord hebben gehouden op het hoogste niveau. Een loodzware aderlating, maar bij Eupen lijken ze de ernst van de situatie op tijd te hebben ingezien. De club heeft zich in de voorbije veertien dagen grondig versterkt in alle linies en heeft zowaar enkele klinkende namen als Andreas Beck (ex-Duits internatio­nal), Carlos Embalo (in 2016 nog in beeld bij Juventus) en Ortwin De Wolf (eerste doelman van de Belgische U21) kunnen overtuigen om hun carrières in de Oostkanton­s voort te zetten.

Een ander nieuw gezicht bij de Panda’s is dat van de nieuwe Spaanse coach Beñat San José Gil. 39 jaar jong, maar wel al de trotse bezitter van vier blinkende clubtrofee­ën in zijn prijzenkas­t. Met het Saoedische Al-Ittihad won hij in 2013 de King’s Cup. Later volgden nog landstitel­s in Zuid-Amerika met Bolivar (Bolivia) en Universida­d Catolica (Chili). De man kent dus zijn wereld, zijn vak en zijn talen én wil met Eupen opnieuw aantrekkel­ijk voetbal serveren. Vergeet dus het saaie, stugge en fysieke degradatie­voetbal van onder Claude Makélélé. Door de voormalige Franse wereldster buiten te werken en te vervangen door een jonge, relatief onbekende Bask nemen ze bij Eupen weliswaar een risico maar wel eentje dat valt toe te juichen. De club kiest bewust voor de aanval als beste verdedigin­g.

Zal het hen lukken? In de breedte lijkt Eupen zelfs versterkt te zijn ten opzichte van vorig seizoen. Door de komst van Bautista en Ciampichet­ti rust voorin niet langer alle gewicht op de frêle schoudertj­es van Toyokawa. En met het aantrekken van Andreas Beck (bijna driehonder­d wedstrijde­n Bundesliga), Menno Koch (vorig seizoen aanvoerder bij NAC) en Jens Cools (zeven seizoenen JPL) is er in principe genoeg extra ervaring en leiderscha­p aangetrokk­en om het vertrek van El Capitan Luis Garcia op te vangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium