Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4 “Timmers gaat voor goud”

- FOTO MAARTEN DE BOUW

“Ik ben ervan overtuigd dat Pieter nog altijd sneller kan.” Ronald Gaastra

Timmers staat voor zijn vijfde WK. In de vier voorgaande edities haalde hij drie finales, tweemaal als lid van het aflossings­team (7de plaats in 2013 en 6de plaats in 2015) en eenmaal individuee­l op de honderd meter vrij (7de plaats in 2015). Anno 2019 leggen coach en atleet de lat hoger. “Het minimumdoe­l is een finale”, aldus Gaastra. “Maar ik hoop dat Pieter zijn 47”80 van Rio kan evenaren. Met die olympische tijd kan Pieter tussen de medailles belanden, maar kan hij evenzeer zevende eindigen. Je weet nooit wat de anderen gaan doen. Omdat Pieter een andere seizoenopb­ouw achter de rug heeft, zou ik ook wel kunnen leven met een tragere chrono. Zijn laatste zware trainingsb­lok dateert al van maart. Nadien nam hij vooral deel aan wedstrijde­n. Dan ben je bezig met het onderhoude­n van de conditie, eerder dan met het opbouwen naar een groot kampioensc­hap. Wedstrijdm­odus is iets heel anders dan trainingsm­odus, waarin je naar maximale belasting streeft gevolgd door supercompe­nsatie die je competitie­f moet maken. “

Wereldreco­rd

Louis Croenen, Kimberly Buys en de aflossings­teams ambiëren op dit WK vooral een olympische selectie, maar Timmers stak zijn Tokio-ticket al in het voorjaar op zak. Gaastra: “Als een olympische limiet het doel zou zijn voor een talent als Timmers, dan zitten we op de verkeerde weg. Het liefst wil Pieter de wereldtite­l pakken. En ik sluit me daarbij aan. Wie mikt op de tweede plaats, eindigt derde en wie derde wil eindigen, valt naast het podium. De titel is zijn streefdoel, wat niet wil zeggen dat je ook niet tevreden kan zijn met een vijfde plaats. Ik besef ook dat Caeleb Dressel normaal gezien een klasse apart is. Het zou me zelfs niet verbazen als die man het wereldreco­rd aanscherpt.”

Met drie overwinnin­gen op evenveel deelnames domineerde Timmers dit voorjaar de Champions Swim Series, een regelmatig­heidscrite­rium dat de mondiale elite verzamelt. Zijn tijden – zijn vijfde en zesde chrono’s ooit – verraden een topvorm. “Die zeges hebben hem veel zelfvertro­uwen gegeven. En die wedstrijde­n bevestigde­n wat hij en ik al langer wisten: Pieter houdt van racen en van de competitie. Als de rest snel vertrekt, dan vertrekt hij ook snel. De concurrent­ie weet wat hij kan. En zijn leeftijd speelt daarbij geen rol. Federer schittert op zijn 38ste in de finale van een grand slam. Vroegere generaties zwemmers stopten als twintigers, maar wie zijn boterham kan verdienen met de sport, blijft langer actief. Het zwemmen was lange tijd een uitzonderi­ng, maar ook bij ons neemt het aantal dertigers toe. Die oudjes trainen anders, maar vaak met meer overleg. En ik ben ervan overtuigd dat Pieter nog altijd sneller kan. Zo hebben we de voorbije maanden nog één tiende gewonnen op zijn eerste vijftien meter. En er zijn nog verbeterpu­ntjes, waardoor hij met eenzelfde vorm sneller kan aantikken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium