Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We werken twee dagen langer voor eigen profijt

Voor elke 1.000 euro aan nettoloon betaalt een werkgever in België 2.010 euro aan loonkosten. Dankzij de taxshift is dat 330 euro of 14% minder dan vijf jaar geleden.

- JAMES ROGERS

Ondanks de taxshift blijft de Belgische belastingd­ruk op arbeid een van de hoogste in Europa. Dat blijkt uit de belastingv­ergelijkin­g die wordt gemaakt door het Franse Institut Economique Molinari.

Van het totale bedrag aan loonkosten dat een Belgische werkgever voor een werknemer moet ophoesten, gaat dit jaar gemiddeld 53,6% naar belastinge­n en sociale bijdragen. Netto blijft er dus 46,4% over. Dit verschil tus- sen de kostprijs van een werknemer voor zijn werkgever en het nettoloon dat die werknemer effectief in handen krijgt, wordt de loonwig genoemd.

Anno 2019 doen in Europa alleen Oostenrijk en Frankrijk het slechter, blijkt uit het rapport. In alle andere buurlanden ligt de belastingd­ruk op arbeid lager dan bij ons. Het Europese gemiddelde voor de loonwig ligt op 44,5%.

De Franse onderzoeke­rs hebben berekend dat een Belgische werknemer dit jaar pas vanaf 15 juli ‘voor eigen rekening begint te werken’, en niet langer voor de staatskas of de sociale zekerheid. Ze beschrijve­n 15 juli voor de Belgen als

Vorig jaar lag die iets later, op 17 juli, en in het jaar 2017 was dat nog later, op 27 juli. U werkt dit jaar dus twee dagen meer voor eigen profijt dan vorig jaar en tien dagen meer dan in 2017. Het verschil met 2013 loopt zelfs op tot 24 dagen. De verklaring hiervoor ligt in de taxshift, die in de voorbije jaren gefaseerd werd doorgevoer­d door de regering-Michel en die een flinke verlaging inhoudt van de sociale werkgevers­bijdragen.

Treffende ommekeer

De ommekeer is treffend. In 2013 moest een Belgische werkgever nog 2.340 euro op tafel leggen om zijn werknemers 1.000 euro nettoloon te kunnen betalen. Dit jaar is dat nog maar 2.010 euro, voor diezelfde 1.000 euro nettoloon. Of een verminderi­ng van de belastingd­ruk met 330 euro. Dat is een afname met 14%.

Het Molinari-rapport erkent de impact van de taxshift. Maar er klinkt ook kritiek op de Belgische situatie. Volgens de auteurs betalen de Belgen nog altijd te veel. “In andere Europese landen liggen de lasten op arbeid lager, maar halen ze toch hogere scores inzake gezondheid­szorg, onderwijs en welzijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium