Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amazone sterft na stamp van paard

21-jarige Sarra Van Avermaet kon al paardrijde­n voor ze goed en wel kon lopen

- NINA BERNAERTS IVAN ELEGEERT

Sarra Van Avermaet stond aan het begin van haar leven: net afgestudee­rd, net gaan samenwonen en van haar hobby had ze haar beroep kunnen maken. Deze week kwam er abrupt een einde aan het leven van de 21-jarige amazone. De vrouw kreeg een stamp van een jong paard en overleed aan haar verwonding­en. “Een dom ongeluk”, klinkt het in haar omgeving.

Sarra reed al langer paard dan ze kon lopen. Toen ze vorige zaterdag meedeed aan een jumping in Meerdonk, had dan ook niemand kunnen verwachten wat er zich in de stallen zou afspelen. Terwijl Sarra daar was met haar vriend Olivier, werd een jong paard opgeschrik­t en trapte het Sarra tegen haar hoofd. De hulpdienst­en waren snel ter plaatse en de jonge vrouw werd naar het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen in Edegem gebracht, maar het mocht niet baten. De vrouw kwam niet meer bij bewustzijn en overleed donderdaga­vond.

De hele familie Van Avermaet is in shock. Papa Jurgen Van Avermaet, mama Linda De Laet en ook grootvader Gerry Van Avermaet zitten allemaal in de paardenspo­rt en zijn gekend in de wereld. Jurgen bouwde in Stekene Stal de Gordebeek uit, een paardenpen­sion, trainingss­tal en fokkerij. Mama Linda heeft een winkel met paardentoe­behoren.

Sarra was net een maand aan de slag bij de Vlaamse Liga Paardenspo­rt. Daarnaast stak ze nog een handje toe in Stal de Gordebeek. Ze trainde er jonge paarden, leidde ze op en organiseer­de ponykampen voor kinderen. Sarra Van Avermaet duikt al op in de wedstrijda­rchieven sinds 2008, toen ze als 10-jarige deelnam aan wedstrijde­n met haar pony. Later reed ze ook wedstrijde­n op grote paarden met onder meer haar paard Kapiche.

Frivool en ambitieus

“Sarra reed al op pony’s nog voor ze goed en wel kon lopen”, vertelt Caroline De Rooze, een vriendin van de familie. “Ze wist alles over de sport. Ze was frivool en ambitieus, nooit bang van een uitdaging, maar ze zou in de buurt van dieren nooit onverantwo­orde risico’s hebben genomen. Het was echt een dom ongeluk.”

“De familie houdt zich nu sterk. Zij weet ook dat er niemand iets te verwijten valt. Sarra stond echt aan het begin van haar leven. Iedereen in de paardenspo­rt krijgt vroeg of laat wel eens een klap of wordt wel eens gestampt. Maar nooit loopt het zo dramatisch af als nu”, zegt De Rooze nog. Ook bij de federatie zijn ze enorm aangeslage­n door het overlijden van Sarra.

“Elke keer als zoiets gebeurt, tekent dat een mens”, zegt directeur Vlaamse Liga Paardenspo­rt Inge Vandaele. “Het is de tweede keer in twintig jaar dat ik dit meemaak. Er gebeuren weleens ongelukken, maar met dodelijk afloop? Nee, dat is echt zeer zeldzaam.”

Zeer ervaren

Er komt geen verder onderzoek naar het ongeluk. “Sarra was zeer ervaren en bedreven”, zegt Vandaele. “Zij wist heel goed waar ze mee bezig was. Alle veiligheid­smaatregel­en waren getroffen. Sarra was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dit hadden we niet kunnen voorkomen. Een ambulance op elke wedstrijd, straks ook AED-toestellen (hartstarte­rs; red.) op alle clubs: we investeren heel erg in veiligheid en besteden er veel aandacht aan. Want het blijft een sport met dieren, grote vluchtdier­en zelfs.”

 ?? FOTO IES ?? Sarra Van Avermaet groeide op in de paardenspo­rt. “Het was echt een dom ongeluk”, zegt een vriendin van de familie.
FOTO IES Sarra Van Avermaet groeide op in de paardenspo­rt. “Het was echt een dom ongeluk”, zegt een vriendin van de familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium