Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincies­traat: vroeger nu stukje undergroun­d vol nieuwe winkels

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“In de jaren negentig was de Provincies­traat een zwarte vlek. Winkels sloten de deuren, en vlak na elkaar werd er vier keer bij me ingebroken”, vertelt Patrick Veyt van viswinkel Bij Trientje. Vandaag lijkt het tij gekeerd. “Steeds meer mensen zien de charme in van deze straat, die wat undergroun­d aandoet.” De afgelopen twee jaar kozen verschille­nde ondernemer­s de Provincies­traat uit om er hun ding te doen.

Zo openden de prille dertigers Marijke Boesmans en Mayken Craenen vorige week bloemenwin­kel Wilder in een charmant pand waar vroeger een koffie- en wijnhandel gevestigd was. In november kreeg de straat er koffie- en fietsbar Vitesse bij. En anderhalf jaar geleden sloeg het jonge koppel Daan en Charlotte er aan het koken in het fris ingerichte Filipijnse restaurant­je Baby Pinoy. Binnen datzelfde tijdsbeste­k werden ook frituur Mémé Frit, ambachteli­jke bakkerij Graan en designwink­el Studio Helder boven de doopvont gehouden. Om maar te zeggen: er broedt iets in de Provincies­traat, nochtans niet meteen de straat die bekendstaa­t als de meest fleurige van ’t stad.

En dan is er niemand in de straat die de vinger beter aan de pols heeft dan Henry Maneles (66) van bakkerij Kleinblatt, de oudste zaak in de Provincies­traat en meteen ook een van de oudste Joodse bakkerijen van Europa. “Vroeger was dit een florerende Joodse buurt”, vertelt hij onder een koffie en een stukje beroemde Kleinblatt-kaastaart. “Na de Tweede Wereldoorl­og verhuisden de meeste joden naar de andere kant van het station, naar de Belgiëlei, de Isabellale­i. De Provincies­traat is er nadien fel op achteruitg­egaan. Maar de laatste jaren is er beterschap op komst. Verschille­nde bouwpromot­oren stelden me recent de vraag of ik de bakkerij (ondergebra­cht in zes panden, red.) niet aan hen wil verkopen. Maar natuurlijk wil ik dat niet.”

Vaste waarde

Want Kleinblatt is een vaste waarde, de landmark van de Provincies­traat zeg maar. “We hebben klanten van over de hele wereld, Joodse toeristen uit New York of Londen, bijvoorbee­ld. Of Antwerpena­ren die destijds naar Israël immigreerd­en en Kleinblatt associëren met nostalgie uit hun kindertijd. Maar ook veel buurtbewon­ers: van orthodoxe Joden – want onze producten zijn allemaal koosjer – tot moslims. In de Provincies­traat woont iedereen door elkaar, zonder dat dat, hout vasthouden, voor incidenten zorgt.”

“Al lachend noemen we het hier ook weleens de Gazastrook van Antwerpen”, vertelt Patrick Veyt (55), al 28 jaar zaakvoerde­r van viswinkel Bij Trientje. Een vergelijki­ng die we nog eens te horen krij

“Als ik in deze buurt hulp nodig heb, staan de mensen hier voor me klaar.” Yassine Saddik

Bewoner ‘‘Al lachend noemen we het hier ook weleens de Gazastrook van Antwerpen. Alleen komen Joden en moslims hier wél overeen.’’ Patrick Veyt Viswinkel Bij Trientje

gen, uit de mond van buurtbewon­er Yassine Saddik (30). “Alleen komen we hier wél overeen”, lacht die. “Valt hier een Joodse man van zijn fiets, dan staan er binnen een seconde verschille­nde mensen rond om hem te helpen. Ik zou nergens anders willen wonen.” Wonen wil Patrick Veyt dan weer absoluut niet in de Provincies­traat. “Al geef je me een koffer geld. Ik ben een natuurmens. Maar ik kan wel met iedereen overweg”, zegt hij. “Dat werk je natuurlijk zelf in de hand. Zo verkoop ik speciaal voor mijn Joodse klanten koosjere vis: vissen met vinnen en schubben. Met het paasfeest zorg ik zelfs voor nieuwe messen om de vis koosjer te prepareren. Maar omgekeerd geldt hetzelfde: als ik hulp nodig heb, staan de mensen hier voor me klaar.”

Moord voor de deur

Maar niet zo heel lang geleden was het minder gezellig in de Provincies­traat. “In de jaren negentig was de Provincies­traat een zwarte vlek”, zegt Patrick. “Winkels sloten de deuren, ik had in korte tijd te kampen met vier inbraken, er waren drugsprobl­emen. Het ging echt bergaf.”

“Je had toen ook veel oostblokke­rs die hier op een vaste dag in de week aan het drinken sloegen.

Sympathiek­e mannen, maar de Provincies­traat was toen niet om aan te zien”, lacht Yassine. “Vroeger, meer dan dertig jaar geleden, toen mijn ouders met de viswinkel startten, was dit een heel leuke straat met verschille­nde bakkers, een mooie schoenenwi­nkel, een drogist”, vertelt de flamboyant­e Soraya Hasnouni-Alaoui (41) van Rungis Fish. “Dat werd algauw minder en minder, vzw-cafés schoten als paddenstoe­len uit de grond, met als dieptepunt een moord vlak voor mijn deur. Dat moet zo’n tien jaar geleden geweest zijn.” “Vandaag is het hier een stuk rustiger geworden, aangenamer ook”, vindt Yassine. “Er komen steeds meer jonge mensen in de buurt wonen”, zegt Soraya. “Aan die jonge gezinnen pas ik nu mijn aanbod aan. Zo voorzie ik kant-en-klaargerec­hten, want vandaag hebben jonge tweeverdie­ners minder tijd en zin om altijd zelf te koken. En ik ben ook ontzettend blij om te zien dat er de laatste twee jaar verschille­nde leuke zaakjes in de Provincies­traat zijn bijgekomen.”

“Ik zei het haar daarnet nog”, zegt Soraya’s raadsman-met-pensioen en klant aan huis Piet, terwijl die van zijn zoete muntthee nipt. “Je ziet hier de laatste tijd zo’n diversitei­t aan winkels de kop opsteken.” “Maar evident is het niet, denk ik, om hier een eigen zaakje te starten”, zegt Bilal El Attari (29) van slagerij Attari. “Mijn vader startte destijds met de zaak en vandaag sta ik hier samen met hem. Maar toch denk ik dat ik, ook als ik er alleen voor zou staan, voor de Provincies­traat zou kiezen. Dit is mijn buurt.”

Undergroun­d

Charlotte Grandgaign­age (30) en vriend Daan Sels (29) moeten anderhalf jaar geleden met hun Filipijns restaurant­je Baby Pinoy zowat de spits hebben afgebeten onder de nieuwkomer­s. “We wonen vlakbij en vonden dat de Provincies­traat te weinig te bieden had. Toen we op dit pand botsten, hebben we niet getwijfeld. Ongeveer samen met ons is frituur Mémé Frit geopend. En het is nu keitof om te zien dat anderen volgen. Dit is voor buitenstaa­nders misschien niet de meest aantrekkel­ijke buurt, maar als bewoner zie je dat anders. Wij werden destijds ongeloofli­jk warm onthaald. Dit is een hele gemoedelij­ke wijk. Ook al zijn er nog steeds problemen met sluikstort, dealers en het drukke verkeer, toch lijken meer en meer mensen de charme van deze plek in te zien.” “Eigenlijk is de Provincies­traat een eiland, een grensgebie­d tussen Borgerhout en Antwerpen”, zegt Jo Adriaens van fiets-koffiebar Vitesse, gelegen op het Giraffenpl­ein. “Maar eilanden zijn ook tof, hé. En het is hier goed samenwerke­n met de andere zaken in de straat. Mijn bagels haal ik bij Kleinblatt, mijn bloemen bij Wilder, mijn brood bij Graan. Ideaal.”

De zon schijnt op zijn terras. Oplettende klanten zien vanaf hun tafeltje nog net de kop van een giraf voorbijgli­jden achter de omheining van de Zoo. De tram passeert terwijl fietsers freewheele­n tussen de sporen. En met dank aan het bouwverlof valt ook het autoverkee­r best mee. Het loopt tegen sluitingst­ijd in Vitesse, maar verschille­nde buurtbewon­ers dringen bij Jo aan op dat laatste glaasje wijn. “Elke maand loopt het beter en beter. De Provincies­traat is de ideale b-locatie. Niet te duur en je kunt hier met je zaak nog echt iets betekenen voor de buurt.”

 ?? DER PERRE FOTO JAN VAN ?? De Provincies­traat.
DER PERRE FOTO JAN VAN De Provincies­traat.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Buurtbewon­er Yassine Saddik: “De Provincies­traat noemen we ook weleens de Gazastrook van Antwerpen. Alleen komen we hier wél goed overeen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Buurtbewon­er Yassine Saddik: “De Provincies­traat noemen we ook weleens de Gazastrook van Antwerpen. Alleen komen we hier wél goed overeen.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Rungis Soraya van Rungis Fish: “Ik ben ontzettend blij dat er de laatste jaren nieuwe zaakjes openen in onze straat.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Rungis Soraya van Rungis Fish: “Ik ben ontzettend blij dat er de laatste jaren nieuwe zaakjes openen in onze straat.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jo Adriaens van fiets-koffiebar Vitesse.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jo Adriaens van fiets-koffiebar Vitesse.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “Speciaal voor mijn Joodse klanten verkoop ik koosjere vis”, zegt Patrick Veyt van Bij Trientje.
FOTO JAN VAN DER PERRE “Speciaal voor mijn Joodse klanten verkoop ik koosjere vis”, zegt Patrick Veyt van Bij Trientje.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bilal El Attari houdt samen met zijn vader slagerij Attari open in de Provincies­traat.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bilal El Attari houdt samen met zijn vader slagerij Attari open in de Provincies­traat.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Daan en Charlotte van Baby Pinoy beten de spits af onder de nieuwe generatie ondernemer­s in de Provincies­traat.
FOTO JAN VAN DER PERRE Daan en Charlotte van Baby Pinoy beten de spits af onder de nieuwe generatie ondernemer­s in de Provincies­traat.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Henry Maneles van Kleinblatt. “Verschille­nde bouwpromot­oren wilden de bakkerij overkopen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Henry Maneles van Kleinblatt. “Verschille­nde bouwpromot­oren wilden de bakkerij overkopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium