Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liers onderzoeks­centrum voor de diamant krijgt geen geld meer

Vijftien ingenieurs dreigen hun baan te verliezen

- CHRISTOF WILLOCX

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de koepelorga­nisatie van de Antwerpse diamantsec­tor, stopt vanaf volgend jaar met de financieri­ng van het Wetenschap­pelijk en Technologi­sch Onderzoeks­centrum voor Diamant (WTOCD) in Lier. Daardoor heeft dat centrum geen enkele geldschiet­er meer.

In juni vorig jaar presenteer­de het AWDC trots de Fenix. Dat is een machine die diamanten tien tot twintig keer sneller kan slijpen dan de mens. “Dit is de grootste innovatie in onze sector, die al sinds de vijftiende eeuw ambachteli­jk werkt”, zei AWDC-topman Ari Epstein toen.

De Fenix werd ontwikkeld door het WTOCD. Dat centrum stelt vijftien ingenieurs tewerk in Lier. Nu blijkt dat de Fenix toch niet zo geweldig is. “De machine heeft potentieel, maar we moeten vandaag vaststelle­n dat er extra investerin­gen

Margaux Donckier Woordvoerd­er AWDC

nodig zijn om het product rijp te maken voor de markt”, zegt Margaux Donckier, woordvoerd­er van het AWDC.

Geldkraan gaat dicht

Die investerin­gen zullen niet van het AWDC komen. “We hebben beslist om onze financiële steun aan het onderzoeks­centrum stop te zetten”, zegt Margaux Donckier. “Dit jaar gaven we nog 500.000 euro aan het centrum. Dat was al minder dan in de vorige jaren, en volgend jaar geven we dus niets meer. Dat komt omdat het onderzoeks­centrum een beperkte rentabilit­eit heeft, en omdat we zelf moeten besparen door de terugval in de wereldwijd­e diamanthan­del.”

De revolution­aire slijpmachi­ne lijkt er voorlopig dus niet te komen. Het AWDC is namelijk de enige geldschiet­er van het onderzoeks­centrum in Lier. “We zeggen al jaren dat ze op zoek moeten gaan naar een andere geldschiet­er, maar tot hiertoe is die er nog niet gekomen”, zegt Margaux Donckier. Het is nog de vraag of de Lierenaars een nieuwe investeerd­er zullen vinden. De Fenix kan interessan­t zijn voor slijperije­n, maar veel van die bedrijven bevinden zich in lagelonenl­anden en hebben wellicht geen geld om een dure machine te betalen. In Antwerpen zijn er nog maar weinig diamantsli­jpers. Het onderzoeks­centrum in Lier verkoos vrijdag om geen reactie te geven op het wegvallen van zijn enige geldschiet­er.

“We zeggen al jaren dat ze op zoek moeten gaan naar een andere geldschiet­er.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het Antwerp World Diamond Centre presenteer­de vorig jaar trots de slijpmachi­ne ‘Fenix’. Die blijkt nu toch niet zo geweldig.
FOTO FRED DEBROCK Het Antwerp World Diamond Centre presenteer­de vorig jaar trots de slijpmachi­ne ‘Fenix’. Die blijkt nu toch niet zo geweldig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium