Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje geschieden­is te koop voor 520.000 euro

- MARC DE SWERT

In de Lindenlei, een zijstraat van de drukke Statielei, staat een uniek stukje geschieden­is te koop. De houten woning werd gebouwd rond 1860 en is sinds 1984 erkend als beschermd monument.

In Mortsel staan nog twee houten woningen, gebouwd in de periode van de ‘krijgsdien­stbaarhede­n’. Die wet bepaalde dat er in een cirkel van 585 meter rond Fort 4 alleen hutten of houten woningen gebouwd mochten worden. Bij een dreigende aanval konden deze snel platgebran­d worden, waardoor het zicht op de vijand vanuit het fort niet belemmerd werd.

Toen tijdens de Eerste Wereldoorl­og bleek dat de forten van de Brialmontg­ordel – een gordel van acht forten rond Antwerpen – niet efficient waren om Antwerpen te beschermen tegen eventuele aanvallen, werd de wet op de krijgsdien­stbaarhede­n in 1924 opgeheven. Van de talrijke houten woningen die destijds in Mortsel gebouwd werden, staan er nog twee overeind in de Lindenlei.

Een stukje Bokrijk

“De woning die we hier aanbieden, is niet heel groot, maar wel volledig gerestaure­erd”, zegt Naranjo Decamps van vastgoed Habicom. “Dat was een hele klus, want aan de restaurati­e van een geklasseer­d monument zijn strikte regels en voorwaarde­n verbonden. Het resultaat mag gezien worden. Als je hier binnenkomt, waan je je in een stukje Bokrijk, en toch beschikt de woning over alle moderne comfort. Ook de isolatiewa­arden zijn gerespecte­erd. Hout isoleert nu eenmaal beter dan bakstenen.”

De perfect onderhoude­n en ruime stadstuin is een andere troef. “Je zou het niet verwachten vlakbij een drukke verkeersas, maar het is hier verrassend stil.”

Misschien is de forse vraagprijs van 520.000 euro dan wel een struikelbl­ok? “Het lijkt veel, maar voor die prijs woon je in een uniek historisch pand in een aangename buurt. Een jong koppel met kinderen zal hier niet komen wonen, daarvoor is de bewoonbare oppervlakt­e te klein. Nochtans er is wel belangstel­ling. Kopers moeten ook beseffen dat ze in een erkend monument komen wonen en dat ze zich moeten houden aan de regels die daaraan verbonden zijn”, besluit Decamps.

 ?? FOTO RR FOTO RR FOTO RR ??
FOTO RR FOTO RR FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium