Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Mooiste huis van ’t stad’ is verkocht

Koper en verkooppri­js van pand in in Cogels-Osylei blijven strikt geheim

- KRISTIN MATTHYSSEN

Huis Quinten Matsijs in de Cogels-Osylei, een heus icoon uit 1904 in art-nouveausti­jl, is verkocht. In januari bedroeg de vraagprijs nog 1,26 miljoen euro.

Huis Quinten Matsijs, ook weleens het ‘huis met het oog’ genoemd, is een woning buiten categorie omdat niet alleen het exterieur maar ook het interieur tot in de kleinste details in art-nouveausti­jl is uitgewerkt.

Las Immobiliën uit Wilrijk kreeg in januari de opdracht om het unieke beschermd monument te verkopen. Zelfs vanuit de Verenigde Staten kwam er telefoon van een geïnteress­eerde, vertelde de makelaar toen. Het huis is dan ook wereldbero­emd.

Drie keukens

Het pand bestaat uit vijf verdieping­en met een tuin, drie badkamers en drie keukens. Sinds deze week staat er een bord met de boodschap ‘verkocht’. Het pand stond zeven maanden te koop, een redelijke termijn voor een huis in deze prijsklass­e.

In 1904 bouwde architect Jacques De Weerdt het huis. Hij liet zich inspireren door het gebouw Saint Cyr van Gustave Strauven, een leerling van Victor Horta, dat in de Brusselse Ambiorixst­raat staat. Het unieke is dat de artnouveau­stijl niet alleen aan de buitenzijd­e, maar ook binnen in het interieur consequent werd doorgetrok­ken. Het is een monument in een monument.

Oogvormig balkon

Het huis toont op het fronton bovenaan een beeltenis van de vijftiende-eeuwse schilder Quinten Matsijs. Kenmerkend is het grote oogvormige balkon op de vijfde verdieping. In het smeedwerk van de reling herken je het insect uit de legende van Quinten Matsijs. Het herenhuis is instapklaa­r. En nog een voordeel: voor een beschermd monument betaalt u maar 5% registrati­erechten in de plaats van 7%. Het is niet het duurste Antwerpse pand dat Las Immobiliën in de aanbieding heeft. In de wijk Den Brandt in Wilrijk staat een architecte­nvilla van architect Rombouts te koop voor 3,5 miljoen, inclusief bunker en schuilkeld­er.

Duurste gebouw

Ook Hôtel de Maître Davidis, een majestueuz­e herenwonin­g uit

1901 met tien slaapkamer­s en vijf badkamers in eclectisch­e stijl in de wijk Harmonie, behoort met

2.375.000 euro tot het topsegment.

Het duurste gebouw dat momenteel te koop staat in Antwerpen, is een tot kantorenco­mplex omgevormd stadspalei­s vlakbij de Paardenmar­kt, voor 4.950.000 euro. Wie nog hoger mikt, kan misschien een bod doen op domein La Petite Garenne met Jacques Wirtz-tuin in Schoten, dat sinds vorig jaar te koop staat voor

5,9 miljoen.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het Huis Quinten Matsijs heeft een koper gevonden.
FOTO DIRK KERSTENS Het Huis Quinten Matsijs heeft een koper gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium