Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben er drie dagen met tientallen mensen aan gewerkt”

KSA Sint-Jan Berchmans ‘sjort’ eigen Notre Dame ineen

- JAN STASSIJNS

De leiding van KSA Sint-Jan Berchmans uit Schoten heeft zichzelf weer overtroffe­n. Als inkleding voor het kampthema, ‘de drie musketiers’, sjorden ze in drie dagen tijd de Parijse Notre Dame in elkaar. Een indrukwekk­end staaltje ‘sjorkunste­n’, waarmee de Schotense jeugdbeweg­ing niet aan haar proefstuk toe is.

Elke zomer trekken duizenden leden, leiders en leidsters op bivak met de jeugdbeweg­ing. Meestal wordt daar ook een thema aan gekoppeld. Dat is bij KSA Sint-Jan Berchmans uit Schoten niet anders. De leiders maken er een erezaak van om hun leden omver te blazen met een imposante sjorring.

Dit jaar hebben ze zichzelf opnieuw overtroffe­n, met een replica van de Notre Dame, de 12deeeuwse Parijse kathedraal: 21 meter lang, 10 meter breed en 10 meter hoog. Het is het decor voor de avonturen van de drie musketiers. De brand die op 15 april woedde in de echte Notre Dame, stond los van de keuze om voor dit gebouw te kiezen. “We zochten een bouwwerk uit

Parijs en de Eiffeltore­n is nogal moeilijk na te maken met rechte balken”, zegt groepsleid­er Hans Dessoy (23). De KSA-groep is tot 29 juli op kamp in het Luxemburgs­e Tellin en startte op 15 juli aan de opbouw. Drie dagen werkten ze aan de constructi­e. De eerste dagen met een tiental leiders, de laatste dag met 29, onder wie ook de oudste twee afdelingen of ‘bans’, zoals dat bij KSA Schoten heet.

101 sjorbalken

“Maar de echte voorbereid­ingen, die zijn al in januari gestart”, vertelt Hans. “Mijn broer is een architect in opleiding en heeft het plan in detail uitgeteken­d. En dat is erg belangrijk, want we moeten er echt zeker van zijn dat de constructi­e stevig genoeg is. Op kamp durft het weleens stevig te waaien of zelfs te stormen. Daar moeten we dus op voorbereid zijn. Het is een traditie bij ons om elk kamp zoiets bijzonders te maken. We zorgen doorheen het jaar ook voor verschille­nde sjormoment­en om ook onze leden te laten zien hoe het moet, zodat zij later als leiding die traditie kunnen verder zetten.”

De constructi­e bestaat uit 101 sjorbalken, netten en tal van accessoire­s, zoals Mariabeeld­jes, kruisjes en een altaar. “We zijn een katholieke jeugdbeweg­ing en doen elk jaar ook een misviering op kamp. Dit jaar zal die natuurlijk plaatsvind­en in onze kathedraal.

En die traditie heeft al heel wat indrukwekk­ende bouwwerken voortgebra­cht. In 2014 was het thema ‘El Dorado’ en bouwden de leiders een Incatempel. In 2015 speelden ze het tragische verhaal van Troje na en werden de hoge stadsmuren (gedeelteli­jk) nagebootst. Op het piratenkam­p in 2016 spoelde een gigantisch piratensch­ip aan op het kampterrei­n en in 2017 konden Ali Baba en zijn veertig rovers terecht in een replica van de Taj Mahal. Vorig jaar bouwden ze een Gallisch dorpje na.

 ?? FOTO'S RR ?? Een replica van de Taj Mahal tijdens het kamp in 2017. Het piratensch­ip van het kamp in 2016. Het bouwwerk, met vooraan de maquette waarop de leiders zich baseerden.
FOTO'S RR Een replica van de Taj Mahal tijdens het kamp in 2017. Het piratensch­ip van het kamp in 2016. Het bouwwerk, met vooraan de maquette waarop de leiders zich baseerden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium