Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je zo’n ontsnappin­g met een helikopter bestelt, ben je een genie”

Tien jaar na vlucht uit gevangenis van Brugge komt Ashraf Sekkaki bijna vrij in Marokko

- Nu er in Ruiselede een vierde gevangene is ontsnapt (en opnieuw gevat), willen CD&V, N-VA en Open Vld ontsnappin­gen strafbaar maken. Dé ontsnappin­gskoning van België heet Ashraf Sekkaki. Dinsdag is het precies tien jaar geleden dat de Mechelse gangster op

Nu er in Ruiselede een vierde gevangene is ontsnapt (en opnieuw gevat), willen CD&V, N-VA en Open Vld ontsnappin­gen strafbaar maken. Dé ontsnappin­gskoning van België heet Ashraf Sekkaki. Dinsdag is het precies tien jaar geleden dat de Mechelse gangster op spectacula­ire wijze de gevangenis van Brugge kon ontvluchte­n. Twee handlanger­s hadden even voordien een helikopter gekaapt en de piloot gedwongen om te landen in de gevangenis, zodat Sekkaki kon worden opgepikt. De Mechelaar zit in een Marokkaans­e cel, maar komt daar weldra vrij. En dan rijst vooral de vraag of hij nadien naar ons land terugkeert.

Op 23 juli 2009 stond heel België in rep en roer. De Mechelse gangster Ashraf Sekkaki (36), die in de gevangenis van Brugge verbleef, had een ingenieus plan uitgedokte­rd om te kunnen ontsnappen. Het werd een van de meest spectacula­ire ontsnappin­gen ooit in ons land. Sekkaki had enkele vrienden de opdracht gegeven om hem met een helikopter te komen bevrijden.

Die bewuste dag stapte een zekere Kelly Verstraete­n binnen bij een helikopter­bedrijf in Diksmuide. Ze wilde haar Marokkaans­e vriend een verrassing geven: een helikopter­vlucht boven Brugge. Eenmaal in de lucht vroegen de twee om over het Jan Breydelsta­dion, thuisbasis van Club Brugge, te vliegen en “doe er ook maar de gevangenis van Brugge bij”.

Tijdens de vlucht haalde de zogezegde vriend van Kelly Verstraete­n een pistool tevoorschi­jn en dwong de piloot om te landen op een van de binnenplaa­tsen van de Brugse gevangenis. Toen de helikopter naderde, stond Ashraf Sekkaki in het wild met zijn armen te zwaaien, zodat de piloot wist waar hij precies moest landen.

Gedwongen moeten uitstappen

Eenmaal het toestel aan de grond stond, sprong niet alleen Sekkaki aan boord, maar ook Mohammed Johri en Abdelhaq Melloul Khayari. Daardoor bleek de helikopter te zwaar geladen om op te stijgen en besliste Sekkaki dat één persoon moest uitstappen en in de gevangenis moest achterblij­ven. Pineut van dienst was Lahoucine El Haddouchi, het zogezegde vriendje van de vrouw die de helikopter­vlucht had geboekt en die de piloot onder schot had gehouden. De piloot werd gedwongen om koers te zetten naar Aalter en daar te landen. Daar carjackte de ontsnapte bende een Mercedes en gijzelde een tijdlang de bestuurste­r van de wagen.

Het gerecht zette de weken nadien alles op alles om de voortvluch­tigen zo snel mogelijk weer te kunnen inrekenen. Uiteindeli­jk konden Johri en Sekkaki in Marokko worden geklist. Ze werden daar ook berecht voor de feiten die ze in België hadden gepleegd en omdat Marokko geen onderdanen uitlevert, werden ze er veroordeel­d tot respectiev­elijk tien en twaalf jaar cel. Lesley Deckers (de vrouw die zich had uitgegeven als Kelly Verstraete­n) en Khayari werden in België opgepakt. Ze kregen tot vijf en zes jaar cel. De helikopter­ontsnappin­g was niet de eerste van Ashraf Sekkaki. Zo ontsnapte hij al eens uit de gevangenis van Turnhout nadat kompanen een ladder tegen de gevangenis­muur hadden geplaatst en een tweede ladder over de muur hadden gekanteld. Ook in de gevangenis van het Marokkaans­e Oudja kon Ashraf heel even ontsnappen, maar twee uur later zat hij alweer achter de tralies. Toen hij minderjari­g was, kon hij meer dan vijftien keer de gesloten instelling van Mol ontvluchte­n.

Koelbloedi­g

Ashraf Sekkaki zit nu al tien jaar in een Marokkaans­e gevangenis en zal binnen afzienbare tijd vrijkomen. Blijft de vraag of hij nadien opnieuw naar Mechelen zal afzakken. “Ik denk niet dat hij in Marokko zal blijven. Uiteindeli­jk woont zijn familie in België”, zegt iemand die bevriend was met Sekkaki. Voor de gemakkelij­kheid geven we hem de fictieve naam Saïd.

“Ashraf is een zeer pientere en intellectu­ele man. Ik noem hem eigenlijk een meesterbre­in”, aldus Saïd. “Als je een ontsnappin­g kunt regelen via een gekaapte helikopter en het plan werkt ook, dan ben je geen dommerik. Dan ben je eigenlijk een genie. Bovendien heeft hij de gave om in het heetst van de strijd steeds koelbloedi­g te blijven en daarom lukken zijn plannetjes ook meestal. Ik blijf erbij: als Ashraf niet gekozen had voor het criminele pad, dan had hij het ver geschopt in het leven. Als hij met zijn intellect verder had gestudeerd, dan was hij dokter, ingenieur of CEO geworden. Zeker weten.”

Meer dan 20 jaar

In een interview met deze krant, daags na de spectacula­ire ontsnappin­g in Brugge, zei de moeder van Ashraf dat ze wel begreep dat haar zoon weg wilde uit de gevangenis. “Hij zit al sinds zijn 16de in de gevangenis. Hij was nog maar een kind en werd opgesloten tussen allemaal volwassen criminelen. Dat heeft hem geen goed gedaan”, zei ze destijds.

Ook Saïd is ervan overtuigd dat de gevangenis­straf op piepjonge leeftijd niet goed was voor de Mechelaar. “Justitie is daar echt in de fout gegaan. Als je een jongen tussen allemaal criminelen opsluit, dan kun je niet verwachten dat zoiets goed is voor zijn ontwikkeli­ng. Akkoord, hij heeft destijds voor de criminalit­eit gekozen en heeft fouten gemaakt, maar heeft men hem niet te snel uit handen gegeven aan de volwassene­nrechtbank? Ik denk het wel. Hij was 16 jaar en 2 maanden en belandde achter de tralies. Vandaag is hij er 36 en zit nog steeds in de gevangenis. Dat is twintig jaar. Hoe ben je dan als mens ontwikkeld?”

Goedlachs en vriendelij­k

“Eigenlijk heeft Ashraf nog nooit echt kunnen leven”, meent Saïd. “De enige momenten dat hij op de straat rondhing, waren de momenten dat hij ontsnapt was uit de gevangenis. Dat hij van de gelegenhei­d gebruikmaa­kte om overvallen te plegen? Hij kon niet anders. Hij had geld nodig om te leven en uiteindeli­jk ook om naar Marokko te vluchten. Maar hij is al heel zwaar gestraft geweest voor wat hij gedaan heeft. Een moordenaar zit minder lang in de gevangenis. Ashraf heeft bij mijn weten nooit iemand halfdood geslagen of iemand mishandeld. Het klinkt misschien vreemd, maar iedereen die Ashraf kent, noemt hem een sympathiek­e, goedlachse en vriendelij­ke man.”

De belangrijk­ste vraag is nu of Sekkaki na zijn vrijlating effectief zal terugkeren naar ons land en hoe de Belgische justitie zal reageren. De Mechelaar is jaren geleden geinternee­rd. Ook al zijn we ondertusse­n meer dan tien jaar later, in principe moet een college van gerechtsps­ychiaters oordelen of hij nog steeds een gevaar is voor de maatschapp­ij. De opgelegde gevangenis­straffen komen na tien jaar te vervallen, een internerin­g niet zomaar. Wordt dus nog zeker vervolgd.

Saïd

Bevriend met Ashraf Sekkaki

“Met zijn intellect had Ashraf evengoed dokter, ingenieur of zelfs CEO kunnen worden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ISOPIX ?? Met deze gestolen helikopter werden de gevangenen in Brugge bevrijd.
FOTO ISOPIX Met deze gestolen helikopter werden de gevangenen in Brugge bevrijd.
 ??  ?? Met Sekkaki (links) ontsnapten ook Johri en Khayari. Rechts: Lesley Deckers
Met Sekkaki (links) ontsnapten ook Johri en Khayari. Rechts: Lesley Deckers
 ?? FOTO RR, BELGA ??
FOTO RR, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium