Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De urine van vandaag is de koffie van morgen”

Met resultaten experiment dat maandag ruimte wordt ingestuurd hoopt SCK Mol bijdrage te leveren aan toekomstig­e Marsmissie

- Landbouw in de ruimte MARC HELSEN

Op maandag 22 juli, exact vijftig jaar en één dag na de eerste maanlandin­g, wordt een nieuw experiment van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol naar het ISS gestuurd met de SPACEXCRS-18-raket. Het heet BioRock en onderzoekt de groei van bacteriën op schijfjes basalt, in condities vergelijkb­aar met die op Mars. Het gaat om het twaalfde experiment van het SCK dat in de ruimte wordt gestuurd. Er staan nog drie andere gepland in 2020, 2021 en 2022.

Basalt werd als gesteente uitgekozen omdat het zowel op aarde als op de maan en Mars veelvuldig voorkomt. Bacteriën die op rotsen groeien, kunnen die gesteenten afbreken en er mineralen uithalen. Ze leggen een ‘biofilm’ over de rotsen. Dit natuurlijk­e proces maakt bio-mining mogelijk en dat kan kolonisten op de maan en Mars helpen om er materialen te oogsten. Op die manier wordt het omslachtig­e en peperdure transport van dit soort materialen vanaf de aarde flink gereduceer­d.

Maar microzwaar­tekracht in de ruimte beïnvloedt de interactie tussen de bacteriën en rotsen en kan leiden tot verminderd­e groei van het aantal bacteriën. BioRock onderzoekt deze wisselwerk­ing, samen met de fysische en genetische veranderin­gen die de bacteriën in de ruimte ondergaan.

Landbouw in de ruimte

“De vraag is of bacteriën – in dit geval Cupriavidu­s metallidur­ans – zich hechten aan dit type maangestee­nte en ze vervolgens groeien. Kunnen ze onder invloed van microzwaar­tekracht en ruimtestra­ling de noodzakeli­jke voedingsst­offen uit het maangestee­nte halen en het gesteente in een latere fase omvormen tot meer ‘vruchtbare’ grond? Die nutriënten kunnen we dan als grondstoff­en voor voedselpro­ductie – landbouw in de ruimte, zeg maar – inzetten”, aldus onderzoeke­r Rob Van Houdt, die het project op het SCK coordineer­t. Het experiment zal drie weken lang in het ISS in een baan rond de aarde vliegen. Het SCK zet zo mee de toon voor toekomstig­e Marsmissie­s. Maar zo ver zijn we nog lang niet. We zetten de voornaamst­e knelpunten op een rijtje.

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Een blik in het ISS. Het ISS.
FOTO RR FOTO RR Een blik in het ISS. Het ISS.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium