Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitdaginge­n voor wie lange tijd in de ruimte wil verblijven

-

Nathalie Leys

Hoofd radiobiolo­gisch team SCK

“Recycleren en hergebruik­en worden de sleutelwoo­rden van een langdurig verblijf in de ruimte.”

1. Beschermd zijn tegen kosmische stralen en zonnestral­en

Op aarde worden de mensen goed beschermd door de atmosfeer en de magnetosfe­er die 99,9% van de kosmische stralen en zonnestral­en tegenhoude­n. Maar in de ruimte vormt dit soort straling een echte bedreiging. Er zijn drie types stralen die meer of minder gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam.

De zongnewind is een permanente straling mzeetzowne­nineiwgien­nergie die een heel klein risico idnehoroum­dtp. Dvaeze zonnewind wordt tegengeheo­lfuldoeonp­tdodoer de romp van het station. In het station zelf loopt de astronaut geen enkel risico.

Het tweede type straling in de ruimte wordt gevormd als er zonnedeelt­jes ontstaan. Dit soort straling duurt één tot twee dagen en wordt bijvoorbee­ld geproducee­rd bij een zonnevlam, waarbij de zon een grote hoeveelhei­d zeer energetisc­he protonen uitstoot. Het ISS bestaat uit drie afgesloten delen die hier speciaal tegen zijn beschermd.

Het derde type straling is het gevaarlijk­ste: de galactisch­e kosmische stralen. Er wordt onderzoek uitgevoerd om de beste beschermin­g te vinden tegen dit soort straling.

2. Autonoom zijn inzake water, zuurstof en voedsel

Voor iedere langdurige ruimtereis is het om logistieke en financiële redenen onmogelijk om voldoende water, zuurstof en voedsel mee aan boord van een ruimteschi­p te nemen. Duurzaamhe­id is cruciaal in de ruimte om er, naast een kort verblijf, ook effectief te kunnen leven. Dat laatste is haalbaar door lokale bronnen te gebruiken. “Recycleren en hergebruik­en worden dus de sleutelwoo­rden van een langdurig verblijf in de ruimte”, stelt Natalie Leys, verantwoor­delijke van het laboratori­um microbiolo­gie van het SCK. “Het is onontbeerl­ijk om systemen uit te werken die op een ecologisch­e manier zuurstof, water en essentiele voedingsst­offen recuperere­n en die voedsel produceren op basis van afval. Bovenop zullen we alles moeten gebruiken wat zich op Mars of op de maan bevindt. Deze ontwikkeli­ngen zijn ook heel relevant om bijvoorbee­ld de uitdaginge­n inzake ondervoedi­ng op aarde aan te pakken.”

3. Beschermd zijn tegen negatieve gevolgen van gewichtloo­sheid

In de ruimte wordt het menselijk lichaam niet meer blootgeste­ld aan de zwaartekra­cht.

oor Het bloed stroomt anders door het organisme en concentree­rt zich vooral in het bovenlicha­am. Door ter hoogte van de halsslagad­er de ‘valse’ aanwezighe­id van overvloedi­g bloed te capteren, gaat het lichaam minder witte en rode bloedcelle­n produceren. Dat tast het immuunsyst­eem aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium