Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NACHT LEVEN

Mosselen, bier en Belgische platen op La Fête des Belges in Grand Café Capital

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Die Belgische trots, dat mag wel wat meer. Zeker op de vooravond van onze nationale feestdag, zo vinden de bezielers van La Fête des Belges. En dus brengen ze het beste van België samen om te mixen tot een feest zoals alleen Belgen een feest kunnen geven. Met mosselen, frieten, bier en een stevige portie muziek van eigen bodem. Want ja, ook daar zijn we steengoed in.

Ondertusse­n is La Fête des Belges aan zijn zevende editie toe. Het feest is uitgegroei­d tot een vaste waarde in het Antwerpse waar steevast enkele honderden trotse landgenote­n op afkomen. “We zijn er destijds mee begonnen uit fierheid voor alle schone dingen waar ons land zo bekend om staat”, vertelt organisato­r Mike De Peet. “Want soms zijn wij Belgen gewoon een beetje te bescheiden, te braaf. Dit feest heeft dus niets met politiek te maken.” Dit jaar wordt er ietwat van het pad afgetreden, door Linkeroeve­r te laten voor wat het is en het onlangs heropende Grand Café Capital in het Stadspark als uitvalsbas­is te nemen. “Dat maakt het mogelijk een uitgebreid­er nachtelijk luik aan La Fête des Belges te koppelen. Maar naar goede gewoonte beginnen we wel in de vroege namiddag en richten we onze pijlen ook op families met kinderen. Voordeel is dan dat we hier middenin een park zitten met een grote speeltuin.”

Voor de gelegenhei­d wordt het terras van Café Capital versierd in de Belgische driekleur. “We zorgen ook voor een aparte bierbar die de Belgische speciallek­es schenkt en voor een ginbar, want ook onze Belgische gins mogen er best wezen. Onze populairst­e cocktail met gin, de Lazy Red Cheeks, werd trouwens uitgevonde­n door Tom Barman (frontman van dEUS, red.).”

Buscemi en Bobby Ewing

Voor de muziek zorgen in eerste instantie bekende dj-koppen Bobby Ewing en Buscemi. “Zij komen vooral Belpop draaien”, verklapt De Peet, die zelf ook achter de draaitafel­s kruipt als The Mike Shift om zijn personnlij­ke favorieten te spelen. “Twee Belgen, Soulwax, Zap Mama, Ça plane pour moi van Plastic Bertrand: fantastisc­he muziek!” Om 18 en 20u is het dan tijd voor… mosseleeee­en. Met frieten.

“Voor de shift van

18u zijn er nog enkele plaatsen vrij. Reserveren is wel verplicht. En voor de mensen die geen mosselen lusten, worden er ook pizza’s met Belgische toppings zoals Ardeense ham en Grimbergse kaas en vol-auvent geserveerd.”

“Tegen een uur of acht ’s avonds merken we dan dat verschille­nde koppels ‘ambras’ beginnen te maken over wie er met de kinderen naar huis gaat en wie er nog mag blijven plakken”, lacht Mike. En dit keer is er reden te meer om die strijd aan te gaan, want er wacht de Belgiëlief­hebbers een stevig feestje aangezien Grand Café Capital ook een club ter beschikkin­g heeft. “En dan zijn we heel erg trots dat we daar Olivier Abbeloos (T99) als klepper kunnen programmer­en, bekend van The Sound of Belgium.” En traditiege­trouw zal om klokslag middernach­t de Brabançonn­e luiden. “Zo duiken we met z’n allen samen onze nationale feestdag in.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JASON ASARE, KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Belgische driekleur zal welig wapperen in Grand Café Capital tijdens La Fête des Belges.
FOTO'S JASON ASARE, KIONI PAPADOPOUL­OS De Belgische driekleur zal welig wapperen in Grand Café Capital tijdens La Fête des Belges.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium