Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VOORPROEVE­R

Van Baloji in Boechout tot 2manydjs in Boom: tien festivalti­ps

-

DO 25/07 | SFINKS MIXED | BOECHOUT | WWW.SFINKS.BE

137 Avenue Kaniama is het adres in Lubumbashi (Congo) waar Baloji de moeder terugvond waarvan hij niet eens wist dat ze bestond. Op de gelijknami­ge plaat – de derde sinds hij uit het succesvoll­e Starflam stapte – presenteer­t hij zichzelf als een van de meest getalentee­rde rappers uit de Franstalig­e wereld. Op die songs heeft de Belgische Congolees zijn echte identiteit gevonden. Met de verbetenhe­id van een roofdier die een prooi heeft geroken vuurt hij zijn lyrics af. Hier is een seriewoord­enaar aan het werk die met scherp schiet.

Bovendien componeert Baloji daar een rijke muzikale wereld bij die uitwaait naar alle uithoeken van het Afrikaanse continent. Daar monteert hij op gezette tijdstippe­n ook nog een funky housebeat onder. En een streepje techno. Het resultaat klinkt even klassiek als modern. Noem het retrofutur­isme. Muziek voor hier en nu, maar wel met echo’s van de afrobeat uit de jaren zeventig. Je hoort er Manu Dibango in, maar net zo goed Blood Orange. Zeker: er spat een nauwelijks in te tomen levenslust uit de groeven van deze plaat, maar tegelijk getuigen de teksten van intelligen­tie en empathie, iets waar je wat ons betreft nooit genoeg van kan hebben. Kritisch over politiek en maatschapp­ij, maar wel op het ritme van feestelijk­e grooves.

In Soleil de Volt, een nummer over het huis in Lubumbashi waar Baloji als kind in armoedige omstandigh­eden woonde, stelt de rapper het wanbeleid van de Congolese regering aan de kaak. Corrupt tot op het bot, zoals bekend. Maar ze deinzen er ook niet voor terug om de bevolking monddood te maken door op gezette tijdstippe­n het internet af te sluiten. Je merkt het aan alles: hier is een man met een missie aan het werk.

De voorbije jaren was het in België wat stil rond Baloji, maar in het buitenland is zijn ster intussen ferm gestegen. Hij telt Damon Albarn van Blur onder zijn fans, en er was ook een samenwerki­ng met Bono van U2. Maar nu stapt hij eindelijk weer eens een Belgisch podium op, en dat is twee keer goed nieuws. Ten eerste omdat Baloji iemand is die live verpletter­end uit de hoek kan komen. En ook omdat je het kosteloos kan meemaken, want Sfinks Mixed in Boechout blijft ook dit jaar een gratis festival.

 ??  ??
 ?? FOTO GONZALES PHOTO/AVALON ??
FOTO GONZALES PHOTO/AVALON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium