Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grootste fietsensta­lling ter wereld

Wat kan Antwerpen leren van Utrecht?

- PATRICK VAN DE PERRE

De centraal in Nederland gelegen stad Utrecht heeft best wel wat gelijkenis­sen met Antwerpen. Qua grootte komt het in de buurt van de Scheldesta­d, maar het heeft een iets kleiner inwonersaa­ntal (een kleine 400.000). Utrecht staat bekend om zijn vooruitstr­evend mobiliteit­sbeleid, wat we in drie aflevering­en belichten. In de eerste aflevering legden we uit hoe Utrecht de binnenstad in 2050 autovrij wil hebben. In deze reportage zetten we uiteen hoe Utrecht aan haar plek in de top drie van de Copenhagen­ize (fiets-)index komt. Fietsen door Utrecht is een beetje zoals door de Efteling wandelen. Alles is netjes en overzichte­lijk en er worden kosten noch moeite gespaard om mensen zo vlot en snel mogelijk de juiste richting uit te sturen. Utrecht heeft jaren geleden al een duidelijke keuze gemaakt. De fiets is het vervoersmi­ddel van de toekomst en de auto is er te gast.

In Utrecht Centraal, het belangrijk­ste treinstati­on van de stad en een landelijk verkeerskn­ooppunt voor openbaar vervoer, is meteen duidelijk waar de ambities van het stadsbestu­ur liggen. Zowel het station als het bijbehoren­de winkelcent­rum Hoog Catharijne zijn grondig gerenoveer­d. Bewegwijze­ring leidt mensen snel van en naar de perrons en richting plaatselij­k openbaar vervoer.

Grootste stalling ter wereld

Het koninginne­nstuk aan het station is de nieuwe fietsensta­lling van de Nederlands­e Spoorwegen (NS). Er is ruimte voor

7.500 tweewieler­s en als binnenkort de tweede fase is afgewerkt, wordt dat aantal opgetrokke­n tot

12.500 plekken. Daarmee heeft Utrecht meteen de grootste stalling ter wereld. En dat is nodig. Want kort na de opening van het eerste deel, bijna twee jaar geleden, waren de beschikbar­e plaatsen al vol en is er een wachtlijst. Het enorme succes van de enorme fietsensta­lling verbaast Paul van der Ree allerminst. Hij is architect bij Studio SK in Utrecht en een autoriteit als het om fietsinfra­structuur gaat. “De tijd dat een dak volstond om een fiets te stallen is al een tijdje voorbij. Het belang van de fiets als vervoersmi­ddel neemt steeds meer toe. En dat betekent dan ook dat de voorzienin­gen beter moeten. Het bouwen van fietsensta­llingen is een discipline op zich geworden binnen de architectu­ur. Het zijn plekken die uitnodigen­d moeten zijn en waar mensen graag komen. Maar ook voorzien van nuttige diensten zoals fietsherst­elling.”

Bycytectur­e

“Bycytectur­e”, noemt Paul van der Ree de ontwerpen van nieuwe fietsensta­llingen. “Het zijn gebouwen die uitnodigen om er een fiets neer te zetten. Er wordt veel met glas gewerkt, wat ervoor zorgt dat de stallingen niet alleen daglicht hebben. Het verhoogt ook de sociale veiligheid op plekken die vaak ondergrond­s gelegen zijn.” Net zoals in veel andere steden zijn de belangrijk­ste fietsensta­llingen in Utrecht ondergrond­s. Op die manier wordt het openbaar domein minder belast en komt er ruimte vrij voor mensen. “Zeker in stationsom­gevingen is dat nodig. Mensen hangen hun fiets vast op de meest uiteenlope­nde plekken. Die verrommeli­ng kan enkel een halt toegeroepe­n worden met ondergrond­se oplossinge­n.”

Fiets wordt bewaakt

Alleen al in de directe omgeving van het station biedt Utrecht 33.000 parkeerple­kken voor fietsers aan. Ook dat moet een wereldreco­rd zijn. Behalve de enorme fietsensta­lling onder het station, zijn er in de onmiddelli­jke omgeving nog eens meer dan tien fietsstall­ingen die een capaciteit hebben tussen de 450 en de 1.200 plaatsen. Anders dan bijvoorbee­ld onder het Centraal Station in Antwerpen, zijn de grootste fietsensta­llingen in Utrecht dag en nacht open en de klok rond bewaakt. Een nieuw systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een chipcard, moet ervoor zorgen dat diefstal van een fiets vrijwel onmogelijk wordt. Technologi­e, camera’s en fysieke bewaking hebben het aantal diefstalle­n in fietsensta­llingen de jongste jaren aanzienlij­k doen afnemen. Het bewakingsp­ersoneel wordt deels betaald met inkomsten uit abonnement­en en tickets van fietsers.

Bord met vrije plekken

Utrecht heeft, behalve de grootste fietsensta­lling, nog een andere wereldprim­eur. Al dateert die ondertusse­n al wel van vier jaar geleden. Toen werden in de stad de eerste 21 digitale parkeerwij­zers voor fietsers geïnstalle­erd. Ondertusse­n staan er al 27 van dergelijke borden op verschille­nde plekken in de stad.

Het systeem is eenvoudig en hetzelfde als parkeerwij­zers voor auto’s. De digitale borden staan langs drukke verkeersro­utes en vertellen niet alleen waar de dichtstbij­zijnde fietsensta­lling is. Het bord geeft ook aan of en hoeveel vrije plekken er nog zijn en wijst de fietsers indien nodig door naar een andere fietsgarag­e. Het systeem is ondertusse­n overgenome­n door onder meer Amsterdam en een aantal andere buitenland­se steden.

 ??  ??
 ?? FOTO GEMEENTE UTRECHT FOTO GEMEENTE UTRECHT FOTO GEMEENTE UTRECHT ?? Wanneer de tweede fase is afgerond, zal er onder Utrecht Centraal een stalling voor 12.500 fietsen zijn. Ondergrond­s leiden brede fietspaden naar de verschille­nde betalende en nietbetale­nde stallingen. Utrechtse fietsers kunnen op digitale borden naast het fietspad zien hoeveel plek er nog is in de nabijgeleg­en stallingen.
FOTO GEMEENTE UTRECHT FOTO GEMEENTE UTRECHT FOTO GEMEENTE UTRECHT Wanneer de tweede fase is afgerond, zal er onder Utrecht Centraal een stalling voor 12.500 fietsen zijn. Ondergrond­s leiden brede fietspaden naar de verschille­nde betalende en nietbetale­nde stallingen. Utrechtse fietsers kunnen op digitale borden naast het fietspad zien hoeveel plek er nog is in de nabijgeleg­en stallingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium