Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Top drie, niet slecht toch voor een niet-tijdrijder”

Dit keer lukt stunt net niet: THOMAS DE GENDT zit hele namiddag in de hot seat, maar strandt op derde plaats

- Minder dan een week na zijn sensatione­le zege in SaintEtien­ne was Thomas De Gendt (32) opnieuw heel dicht bij een ritzege. Er waren een ijzersterk­e Geraint Thomas en Julian Alaphilipp­e voor nodig om hem in allerlaats­te instantie uit de hot seat te krijgen

Minder dan een week na zijn sensatione­le zege in SaintEtien­ne was Thomas De Gendt (32) opnieuw heel dicht bij een ritzege. Er waren een ijzersterk­e Geraint Thomas en Julian Alaphilipp­e voor nodig om hem in allerlaats­te instantie uit de hot seat te krijgen. Zijn geheim? “Ik word eigenlijk al een hele Tour gespaard.” Met excuses aan Thomas De Gendt. En wij maar schrijven over de winstkanse­n van Wout van Aert in de tijdrit. Maar nog voor die laatste pijnlijk onderuitgi­ng, presteerde een andere landgenoot al beter. Geen tussenpunt of Thomas De Gendt liet er met voorsprong de beste tijd neerzetten. Resultaat aan de finish: 35’36”. Verbluffen­d. En dat zou een hele tijd zo blijven. Want de rest van de middag was De Gendt met geen stokken uit de hot seat te krijgen. Uran, Porte, Kruijswijk: ze kwamen er allemaal kortbij. Maar De Gendt, rustig krabbend in zijn baard, bleef zitten. Pas toen de twee laatste renners er zich mee moeiden, moest hij zijn leiderspla­ats afgeven. Maar niet getreurd.

“Top drie is nog altijd mooi”, klonk het gemeend. “Dit is de vierde keer dat mij dit lukt in een grote ronde. Niet slecht voor een renner die zogezegd geen tijdrijder is.”

De Gendt had gelijk. Een volslagen verrassing is zijn uitstekend resultaat niet. Zoals hij zelf verwoordt: “In een ontsnappin­g zitten of een tijdrit rijden: zoveel verschil is er niet. Het is allebei hard afzien en hard rijden. Ook nu heb ik onderweg alles zitten te vervloeken. Dan hoop je de hele tijd dat je lek rijdt, zodat je het eindelijk kan laten lopen. Zo veel pijn doet het.”

Bloedvorm

Maar mag het dan geen unicum zijn, een evidentie is die derde plaats allerminst. En het bewijst eens te meer in welke bloedvorm De Gendt in deze Tour verkeert. Hoe dat komt, nadat De Gendt vorig jaar nog een eerder flauwe Tour had afgewerkt? Hijzelf ziet verschille­nde redenen.

Eén: zijn aanpak gisterocht­end. “Ik heb ernaar toegeleefd zoals Victor Campenaert­s dat zou doen”, verwees De Gendt naar zijn ploegmaat en werelduurr­ecordhoude­r. “Geen opwarming, dat niet. Maar ik heb wel een verkenning gedaan, op een heel deftig tempo. Met zo’n 44 minuten zou ik er zelfs in de wedstrijd mee binnen tijd geweest zijn.”

Twee: zijn voorbereid­ing richting de maand juli. De voorbije jaren werkte De Gendt vooral met trainingsk­ampen naar de Tour toe. Nu reed hij de Giro. “Maar die heb ik wel gereden alsof het een stage was”, ging hij verder. “Dat was de missing link.”

En drie: zijn andere rol in deze Tour. In het verleden zag je De Gendt vaak tientallen kilometers op kop van het peloton rijden om de vlucht te neutralise­ren in functie van een massasprin­t. “Nu

“Ik zat zelfs te hopen dat ik lek zou rijden, zodat ik het kon laten lopen. Zo veel pijn deed het.” Thomas De Gendt

hebben ze speciaal daarvoor Maxime Monfort meegenomen. Ik word eigenlijk al een hele Tour gespaard. Vroeger had ik nu al vaak zes keer 200 kilometer vooraan gereden. Dat kost energie en dat wreekt zich. Dat verklaarde al waarom ik erin de achtste etappe in slaagde zes seconden over te houden, terwijl ik anders misschien op vijf kilometer van de finish was teruggepak­t.”

Maar vooral verklaart het waarom België en Soudal Lotto er alweer een ereplaats bij hebben in een koninginne­nrit in de Tour, zelfs met een ongelukkig­e Van Aert in het ziekenhuis.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas De Gendt zit nog te bekomen na de tijdrit waarin hij heel diep was gegaan.
FOTO PHOTO NEWS Thomas De Gendt zit nog te bekomen na de tijdrit waarin hij heel diep was gegaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium