Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schateren in de arena

Jeroen Leenders meet zich met collega-comedians in Openluchtt­heater

- GUNTER JACOBS

In het Openluchtt­heater van Deurne weerklinkt deze zomer niet alleen muziek. Donderdag verandert OLT Rivierenho­f in een Comedy Arena. MC Johan Petit praat er acts aan elkaar van Jeroen Leenders, Amelie Albrecht, Soe Nsuki, Bas Birker, Katinka Polderman en William Boeva.

“Lekker gevarieerd”, beoordeelt Jeroen Leenders de line-up van Comedy Arena. “Een zeer exclusieve set”, noemen de organisato­ren van OLT Rivierenho­f het avondvulle­nd programma, waarin behalve de van Westmalle afkomstige stand-upcomedian ook Amelie Albrecht, Soe Nsuki, Bas Birker, Katinka Polderman en William Boeva de revue passeren. Redelijk uniek en bijzonder ook, weet Leenders. “In openlucht voor meer dan duizend mensen spelen, is heel gevaarlijk voor een fragiel gegeven als comedy. Dat werkt beter binnen, in een verduister­de ruimte waar niet te veel afleiding is, zodat alle focus naar het podium gaat. Hoewel een openluchtt­heater ongeveer het tegenoverg­estelde is van wat comedy qua omstandigh­eden nodig heeft, werkt dit daar als een trein, weet ik sinds ik er zelf al enkele keren heb opgetreden.” Jeroen Leenders, in 2010 winnaar van de juryprijs op het Leids Cabaret Festival, erkent dat een oldschool comedy-line-up hem extra scherp houdt, kwestie van minstens zo spits uit de hoek te komen als zijn collega’s. “Dit verschilt van een eigen theatersho­w. Bij een lineup heerst toch een soort gezonde competitie. Dan voelt iedereen een drive om beter te spelen. Daarbij ben ik wel een beetje een speciaal geval. Ik breng geen geroutinee­rde set, omdat ik die niet meer heb sinds ik in The Joker (Antwerps comedy-café, red.) maandelijk­s The Jeroen Leenders Experience breng.”

Tournee

Met dat beproefd concept, dat hij daar in 2014 heeft gelanceerd, trekt Leenders vanaf dit najaar op tournee door België en Nederland. “Ik praat telkens tot anderhalf uur over iets waarover ik voordien nog niet heb gepraat. Het risico om te falen vergt moed en maakt mij heel nederig. Het is ontzettend leuk om iets te doen dat nog nooit is gebeurd en daarna nooit meer gaat gebeuren. Ook in het Rivierenho­f besluit ik pas enkele minuten voor ik op het podium stap waarover ik het ga hebben. In principe kan het over bijna alles gaan, van kernenergi­e tot zelfmoord. Al hou ik het wel veilig, in die zin dat ik onderwerpe­n kies waarin ik mijn weg ken. Afhankelij­k van hoe het publiek reageert, beslis ik dan telkens welke afslag ik neem.” Met die aanpak onderschei­dt Jeroen Leenders zich van het gros van de stand-upcomedian­s. “Ik werk op een manier die zeldzaam is en afwijkt van die

Jeroen Leenders Stand-upcomedian “Een openluchtt­heater is ongeveer het tegenoverg­estelde van wat comedy qua omstandigh­eden nodig heeft. Toch werkt dit daar als een trein.”

van de meeste anderen”, beseft hij. “Ik ga niet op zoek naar een manier om mensen zo hard mogelijk te laten lachen, maar naar hoe ik iets kan vertellen zodat mensen er alsnog om kunnen lachen. Dat is een heel andere insteek.”

Boosheid

Zijn stijl ondergaat wel een evolutie, merkt Leenders zelf. “Vroeger surfte ik heel hard op boosheid. Iedereen is wel kwaad op iets, waardoor zoiets makkelijk absurd of lachwekken­d wordt. Nu zoek ik meer naar schoonheid en ontroering en probeer ik ook aan de slag te gaan met emoties zoals angst, verdriet en blijdschap. Wat me de jongste tijd veel bezighoudt, zijn racisme en seksisme. Vaak vraag ik me af waarom we niet beter overeenkom­en en het elkaar niet zo aangenaam mogelijk maken. Niemand wandelt door de wereld in de hoop zo veel mogelijk te kunnen vechten. Toch heerst er veel rechts populisme, gevoed door angst. Daarvoor zijn de media en de politiek mee verantwoor­delijk. Niet dat ik de enige waarheid in petto heb. Er zijn honderd manieren om iets te bekijken. Ik kan waterdicht het omgekeerde argumenter­en van wat mensen geloven.” Bezoekers van Comedy Arena krijgen van OLT Rivierenho­f nog mee dat de volgorde waarin de comedians optreden, kan veranderen “onder invloed van wat er die avond backstage allemaal gebeurt”. “Raar, hoe beginnende comedians ernaar streven om ooit hoofdact te mogen zijn”, stelt Leenders vast. “Hoe langer je bezig bent, hoe liever je daar afstand van wil doen. Als je op moet na iemand die net de tent in de fik heeft gestoken, is het moeilijk om daar nog over te geraken. Daarom is het nu backstage vaak een wedstrijd om niet als laatste op te moeten. Wie in het Rivierenho­f afsluit, heeft dus het onderspit moeten delven.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Jeroen Leenders brengt niet langer een geroutinee­rde show. “Ik besluit pas enkele minuten voor ik op het podium stap waarover ik het ga hebben.”
FOTO RR Jeroen Leenders brengt niet langer een geroutinee­rde show. “Ik besluit pas enkele minuten voor ik op het podium stap waarover ik het ga hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium