Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schetsen op het strand

STRIPFESTI­VAL ZA 20/07 - MA 12/08 | ZEEDIJK | MIDDELKERK­E | STRIPFESTI­VALMIDDELK­ERKE.BE

- GUY VAN VLIET

De Rode Ridder mag dan 60 worden, er komt nog geen sleet op de bekende stripverha­len. Dat blijkt ook op Stripfesti­val Middelkerk­e, dat dit weekend begint. Samen met De Kiekeboes is hij de blikvanger.

Geen zomer in Middelkerk­e zonder Stripfesti­val. Dat is al zo sinds Chris Cordier samen met een groepje vrienden het festival begon in 1987. “Vorig jaar nam zijn zoon Jens de fakkel over, zodat het festival op hetzelfde elan blijft doorgaan”, weet Michael Aerts, een van de organisato­ren. “Dit is het enige van de echt grote stripfesti­vals dat nog overleeft. Middelkerk­e profileert zich dan ook als dé stripgemee­nte van de kust. En België is toch nog steeds een echt stripland. Suske en Wiske, Jommeke, De Kiekeboes,... het zijn al jaren vertrouwde titels die groot blijven. Maar er zijn de laatste jaren ook heel wat nieuwe titels bijgekomen, zodat ook het strippubli­ek blijft evolueren. De stripwerel­d is bijzonder divers. Zo komen op ons festival ook zombieverh­alen aan bod.”

Michael Aerts is zelf een groot liefhebber van strips. “Door mee te werken aan het festival ben ik zelf beginnen te verzamelen. Mijn persoonlij­ke favoriet? De Kiekeboes! De woordspeli­ngen, de namen: De Kiekeboes zit vol leuke vondsten. Soms besef je alle grappen pas nadat je de strip twee of drie keer gelezen hebt”, lacht de medeorgani­sator, die dit jaar dus extra aan zijn trekken komt. “We zetten elk jaar een stripfiguu­r centraal. Dit jaar is dat Marcel Kiekeboe. Dat blijkt al uit onze affiche, die gebaseerd is op onze stripmuur, die vorig jaar werd opgericht. We hebben een aparte expo met de geschieden­is van De Kiekeboes. En de zee krijgt natuurlijk een apart plekje. Vier strips van De Kiekeboes spelen zich af aan de kust en dat belichten we natuurlijk ook op ons festival.”

Jommeke en De Kampioenen

Daarnaast is er de jarige Rode Ridder. “Speciaal voor deze gelegenhei­d brengen we een luxealbum uit. Het gaat om een heel grote versie van Het Gebroken Zwaard, het eerste album van De Rode Ridder. Johan is een stripfiguu­r die de liefhebber­s aanspreekt over de generaties heen. De fans van het eerste uur zijn er nog altijd, maar er blijven ook nieuwe liefhebber­s bijkomen. Ik heb ze allemaal gelezen”, aldus Aerts.

Naast deze twee centrale gasten, blijft Jommeke een populaire figuur. “Nog zo'n strip die ik blijf lezen, ook al ben ik intussen 54. Puur jeugdsenti­ment. Hier in het Normandpar­k staat het beeld van De Straalvoge­l, uit een van de albums. Toen ik dat voor de eerste keer zag, kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is ook een speeltuig: kinderen kunnen in de cockpit zitten.”

Dankzij de aanhoudend­e popularite­it van de beurs, komen auteurs en tekenaars er de komende weken maar al te graag langs. “Het zalige aan het festival is dat je ook de mensen achter de strips leert kennen. Sommige auteurs van klassieker­s zijn er al bij sinds de start. Zij trekken een vast publiek. Eric De Rop, die voor Studio Vanderstee­n werkte, is onze huistekena­ar. Hij ontwierp ons nieuw logo én hij komt elke dag langs op het festival om te signeren. Een gegarandee­rde hit is FC De Kampioenen. Dit jaar komen Hec Leemans en Carmen (Loes Van den Heuvel) signeren. Dat wordt weer een overrompel­ing, net als vorig jaar, toen Boma langskwam.” Mijn gedacht!

 ??  ??
 ?? FOTO MERHO ?? De Kiekeboes aan zee.
FOTO MERHO De Kiekeboes aan zee.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Rode Ridder viert zijn zestigste verjaardag in Middelkerk­e.
FOTO RR De Rode Ridder viert zijn zestigste verjaardag in Middelkerk­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium